ReGen, prima comunitate autonomă din lume care își va produce singură mâncarea și energia necesare

În această vară, în Olanda a început construcția primului cartier în întregime autonom din lume, numit ReGen Villages. Proiectul biroului danez de arhitectură EFFEKT include case cu un design sustenabil, care sunt prevăzute cu panouri solare. Locuitorii își cultivă singuri fructele și legumele, iar în spațiile publice se află ferme ecologice verticale.

În cartier sunt amplasate și stații de încărcare a mașinilor electrice, iar curentul electric consumat provine dintr-un mix de energie obținută de la soare, din forța vânturilor sau din biomasă. Deșeurile menajere necompostabile vor fi transformate în energie cu ajutorul centralei pe biogaz. Apa de ploaie va fi și ea folosită, prin colectarea și redistribuirea ei printr-un sistem de irigare pentru grădinile și fermele verticale. Grădinile verticale au nevoie de un spațiu mai mic în comparație cu metodele clasice de cultivare a legumelor. Astfel, impactul asupra mediului este minim și se evită despăduririle, păstrând frumusețea naturală a locului.

ReGen-Village-Community

Astăzi folosim 40% din suprafața continentelor pentru a cultiva hrană. Producția de hrană este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, din cauza ei s-a făcut cea ma mare parte a despăduririlor și este responsabilă de 70% din consumul de apă dulce, la nivel global. Expediem alimentele de la un capăt al lumii la altul doar pentru a irosi 30% din producția totală înainte de a le consuma, a explicat Sinus Lynge, cofondatorul EFFEKT.

ReGen-Village-Family

După construirea cartierului din Olanda, inițiatorii proiectului plănuiesc să replice modelul și în Suedia, Germania, Norvegia și Danemarca, ba chiar și în China, Africa și în Emiratele Arabe Unite.

Ne lansăm prototipul în Almere, Olanda, dar cel mai mare potențial pentru ReGen este în țările în dezvoltare, unde miliarde de oameni pleacă din comunitățile rurale, în căutarea unor condiții mai bune de viață. Am început cu cele mai grele climate (umed și cald). Apoi, la scala globală, avem India rurală, Africa Subsahariană, unde știm că populația va crește și se va muta către clasa de mijloc. Dacă toată lumea din India și Africa vrea același tip de suburbie în care noi am locuit până acum, planeta nu va supraviețui, explică James Ehrlich, fondator al ReGen Villages Holding.

Surse articol: EcoWatch, Inhabitat, DeZeen Magazine

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *