Parcul Natural Văcărești a primit avizul Consiliului General al Municipiului București

Parcul Natural Văcărești a primit avizul Consiliului General al Municipiului București. Adio braconieri, deșeuri, incendii și betoane. Bun venit, natură autentică!

Marți, 29 aprilie, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a avizat pozitiv suprafața administrativă în vederea instituirii protecției în zona Văcărești. Documentul, deosebit de important, este piesa care va întregi dosarul de declarare a ariei protejate “Parcul Natural Văcărești”. Asociațiile Ecopolis, Salvați Dunărea și Delta, Kogayon și revista National Geographic – România – inițiatorii acestui proiect, salută decizia aleșilor locali și mulțumește Primăriei Municipiului București pentru sprijinul acordat în această operațiune.

Cu o majoritate de 41 de voturi pentru și 4 abțineri, consilierii municipali au avizat înființarea Parcului Natural Văcărești. Avizul administrativ va completa dosarul de înființare a ariei protejate care conține în momentul de față toate documentele necesare: Studiul de Fundamentare Științifică, documentația cartografică și avizul Academiei Române.

După inițierea și adoptarea Hotărârii de Guvern, care va institui protecția în zonă, Bucureștiul va avea prima arie naturală urbană din România și una dintre cele mai întinse și bogate arii naturale urbane umede din Europa.

Membrii CGMB au înțeles corect argumentele organizațiilor inițiatoare prezente la dezbatere:

– necesitatea de a proteja 183 ha de spațiu verde autentic în care natura a construit un ecosistem umed impresionant. Consultați Studiul de Fundamentare Științifică,

– conservarea și amenajarea unui loc care va deveni în scurt timp centru reprezentativ de educație, cercetare, agrement și turism,

– șansa unică pentru înființarea unui parc de dimensiuni semnificative în București, într-o zonă și pe o axă naturală perfecte ca poziționare urbanistică,

– intrarea Bucureștiului în rândul orașelor importante ale lumii – deținătoare a unei imense suprafețe de arii naturale protejate urbane, în care se îmbină în mod optim conservarea naturii cu accesul publicului și amenajările minimale,

– situația juridică a terenurilor din zonă precum și regimul de proprietate sunt aspecte care nu au nicio legatură cu operațiunea de conservare a biodiversității și de instituirea a protecției, Legea Ariilor Protejate (OUG 57/2007) – Art 7, permițând instituirea protecției pe orice formă de proprietate: “Regimul de protecţie se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător, iar respectarea acestuia este obligatorie în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi cu alte dispoziții legale în materie. “,

– statutul de arie protejată – Parc Natural – Categoria V IUCN, va permite dezvoltarea unei strategii de administrare care poate include: vizitarea, dezvoltarea de activități educative și organizarea zonei naturale pe arii de conservare și dezvoltare. Cu alte cuvinte, zona va fi redată în integralitatea ei locuitorilor Bucureștiului, cu respectarea caracteristicilor și principiilor de conservare.

Mai mult decât atât, avizul acordat ieri de către consilieri permite definitivarea și depunerea dosarului de instituire a ariei protejate, fapt care obligă autoritățile de protecția mediului să intervină ori de câte ori în zonă există amenințări de ordin ecologic. Astfel că, braconierii, incendiatorii sau cei care aruncă deșeuri în zonă vor putea fi trași la răspundere conform legii (contravenții, amenzi sau dosare penale).

Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești* salută decizia CGMB și mulțumește Primăriei Municipiului București pentru sprijinul acordat în vederea avizării ariei protejate și își exprimă convingerea că autoritățile române de protecția mediului – Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, vor acorda în continuare același interes crescut acestui proiect în scopul definitivării operațiunilor legale de protejare a zonei.

* Grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești este alcătuit din organizațiile Salvați Dunărea și Delta, Ecopolis, Kogayon și National Geographic – Romania care în anul 2012 au demarat procedurile de instituire a protecției în zonă.

Sursa articol

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

6 thoughts on “Parcul Natural Văcărești a primit avizul Consiliului General al Municipiului București

  1. Interesant cum va fi ”redata” locuitorilor Bucurestilor aceasta zona, prin plata pentru accesul la ea. Felicitari celor care au interese in aceasta zona, sper ca ”business-ul” va fi extraordinar!

    1. Acesta intr-adevar a fost un prim pas, de a smulge arealul din ghearele rechinilor imobiliari. Ce va urma, vom vedea, dar va fi foarte greu. Suprafata e imensa, populata de familii de homeleshi colorati nevoie mare si mizerie cat cuprinde. Poate ar trebuii implicat mai mult si Piedone care a facut treaba buna in sectorul 4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *