Am aflat despre proiect in vacanta de vara a elevilor. Eu eram intr-un scurt concediu de odihna, pe la inceput de august. Am accesat site-ul si m-am familiarizat cu el incepand sa-mi fac planuri. Cati colegi sa implic si cati elevi? Cum vor primi aceasta idee? Nu stiu de ce mi-am pus aceste intrebari, pentru ca nu ar fi decat o constanta in educatia ecologica, pe care incercam sa o imprimam copiilor.
De 8 ani Primaria sectorului 2 deruleaza un proiect intitulat “Primavara scolilor”. Are premii consistente, iar scolile din sector duc o “batalie”stransa pentru ele. Avem multe dotari realizate din aceste participari: laptop-uri, videoproiectoare, ecrane, copiatoare, soft-uri educationale, instalatii de sonorizare..
Si mai sunt proiectele internationale “Eco- scoala” si “LeAF”, in care activam de 6 ani si “Patrula Eco” are 2 anisori. Deci, fii benevenit in viata noastra si tu Let’s Do It Romania!
La sfarsit de august am regasit cateva colege, care nu au stat nici o clipa pe ganduri! Bineinteles ca vom merge, mi-au raspuns Michaela Stanciu si Elena Gheorghe! Am decis, deci 3 echipe de 10 elevi si noi trei coordonatori.
Urma sa ne inscriem.. Am facut-o si codul de echipa a fost 3013 ( trebuie sa spun ca pe mine cifra 13 m-a insotit toata viata, in cele mai frumoase momente!).Si copiii? Ce vor spune? Dar parintii, ii vor sustine? Vor da declaratii de accord pentru participare? Totul a fost realizat cu implicare sincera si cu entuziasmul pe care varsta o are, dar si responsabilitatea.
In asteptare zilei de 25 septembrie am cumparat tricouri albe si panglici verzi pe care am scris denumirea proiectului. In preziua evenimentului copiii s-au echipat sa vada cum le vine tinuta de voluntar. Erau superbi! Si tot superbi, veseli si nerabdatori sa plecam i-am regasit a doua zi dimineata. Au venit 27 din 30 inscrisi. Trei erau cu parintii plecati in provincie. Un elev mi-a marturisit ca mama l-a sfatuit sa se scuze si a nu mai vina. Indignat i-a spus: Dar eu vreau sa merg!
Am luat tramvaiul 14 spre Bricostore Pantelimon, punctual de intalnire si inregistrare din sectorul 2. Eram sigura ca va fi o mare de cetateni…
In fata magazinului, la ora 8, cateva personae tinere. Unul din voluntari a venit inaintea noastra, pentru ca eram singurul grup mare si cu copii. Am inregistrat grupul si am optat, ca punctul de actiune sa fie in Padurea Cernica. Am primit apoi recuzita: manusi, masti, saci si promisiunea ca vom fi primul grup care va pleca.
Ne uitam cu coada ochiului sa vedem cate scoli vor veni si cati cetateni. Pana la ora 9.30, cand noi am plecat nu mai venise nici un alt grup de elevi, iar din randul voluntarilor, am vazut, cu bucurie tineri! Cum sa nu-ti creasca inima cu asa atitudine!
La ora 10 eram in padure si adunam gunoaie. Copiii se mirau ca cetatenii aruncasera asemenea deseuri in asemenea loc, vis-à-vis de Manastirea Cernica. O fetita din grup mi-a spus sincer ca nu-i place sa stranga dupa altii, dar nu o sa mai arunce nimic la intamplare. Uite, ce usor se invata exersand practic!
Pe 24 septembrie am primit de la ISMB un fax prin care scolile erau sfatuite sa sustina proiectul. Este frumos, dar de ce asteptam sa ne spuna superiorii ce sa facem? Initiativa noastra unde este? Noi nu avem spirit civic? Participam numai pentru premii? Cum putem sa fim credibili, daca nu suntem constanti in actiuni? Sunt doar trista ca nu au fost mai multi participanti, ca in alte sectoare sau judete!
Cred totusi, ca televiziunile au mediatizat prea putin evenimentul. Sa fiu optimista si sa sper ca anul viitor va fi mai bine!
Recapituland, in sectorul 2, dupa ce ne-am intors si am raportat peste 70 de saci adunati de noi, am aflat de la echipa de coordonare a sectorului ca au fost peste 600 de voluntari, cel mai mic numar, din Bucuresti. Dar din acest numar mic, fara modestie, NOI am fost 30 si singura scoala din sector.
Ce mult ii iubesc pe toti cei care mi-au mai oferit inca un prilej de a fi fericita ca impart cu ei viata mea profesionala!
Prof. Violeta Dascalu,
Director, Scoala cu clasele I- VIII Nr. 64 Ferdinand I