Jurnal de bord – Schaeffler Romania!

Echipa Schaeffler Romania a venit din nou în sprijinul Let’s do it, Romania! participând pentru a doua oară la expediția: Let’s walk it! (Poiana Brașov – Vanga Mare – Avenul Groapa de Aur -Valea Poienii – Cabana Cheia – Râșnov)


„Este sâmbătă dimineață. Nu am învins încă somnul, dar cerul senin ne încurajează să pornim la drum. La locul de întâlnire din Poiana Brașov își fac apariția pe rând cei care au lăsat acasă grijile, au luat cu ei veselia și energia și sunt pregătiți pentru o escapadă.


Privim către muntele Postăvarul și ne gândim la traseele posibile. Unul din membrii grupului ne propune un traseu cunoscut doar de adevărații iubitori ai muntelui, ferit oarecum de ”urmele civilizației”.


La ora 10 pornim în pas vioi, plini de elan spre Pârtia Lupului. Deja răcoarea pădurii își face simțită prezența și ne ajută în urcușul care pe alocuri ne taie răsuflarea. Deși drumul este frecventat de foarte mulți turiști, constatăm cu bucurie că există foarte puține deșeuri pe drum. Pe pârtie, facem un mic popas … moment în care ne dăm seama că Poiana Brașov este încă foarte aproape!


Traversăm Pârtia Lupului iar indicatorul turistic plasat la marginea pârtiei ne cheamă spre vârful Postăvaru, dar astăzi avem alte gânduri. Vrem să descoperim alte secrete ale muntelui, așa că lăsăm în stânga traseul marcat cu cruce albastră și continuăm înainte, spre vest, coborând uşor printre molizii marcaţi cu punct roşu. Poteca aleasă ne face o surpriză plăcută și coboară, parcă pentru a ne arăta cât este de prietenoasă.


Pădurea devine mai deasă…. și poteca mai îngustă. Surprizele naturii nu întârzie să apară: fructe de pădure, flori de toate felurile. Păsările ne anunță prin cântecul lor vesel că nu suntem singuri, iar crengile care trosnesc din când în când ne fac să ne oprim și să privim atent în jur, întrebându-ne ce altceva ascunde pădurea.




Urcăm din nou…tot mai adânc spre inima pădurii…și deodată auzim susurul unui izvor în partea dreaptă. Ne gândim să ne oprim pentru că oboseala se instalează ușor, ușor după o oră de mers cu pași hotărâți. Căutând un loc de popas, descoperim cu uimire că, ascunsă în spatele unui țanc de stâncă, ne așteaptă o căsuță.




Acolo, în plină sălbăticie, stă în liniște și își așteaptă drumeții refugiul Vanga Mare, străjuit de un perete de stâncă amețitor de înalt, dar și de un paltin bătrân care umbrește binevoitor o masă cu bănci și o vatră de foc. Perete de stâncă a transformat acest loc într-unul preferat de alpiniștii care caută noi trasee de escaladă dar totodată și de turiștii care fug de vârtejul orașului.


Suntem încântați de locul găsit și ne instalăm comod pentru a petrece câteva momete de liniște și relaxare. Apoi cercetăm puțin zona, mergând de-a lungul peretelui de stâncă și întorcându-ne prin vale. După o bine meritată odihnă ne hotărâm să continuăm traseul pentru a ajunge în Râșnov, dar nu înainte de a aduna puținele deșeuri din jurul refugiului. Cel mai frumos mod de a mulțumi acestui loc deosebit pentru că ne-a găzduit este să încercăm să-l păstrăm cât mai curat…




Poteca pare să se adâncească și mai mult în pădure, coborâm ca să urcăm apoi, și urcăm pentru a coborî, trecând pe lângă Poiana Popii. Traseul pare destul de dificil din cauza pădurii tinere crescute abundent, care maschează adesea poteca. La aceasta se adaugă lipsa marcajului (nerefăcut după defrişări), ceea ce impune multă atenţie. Trecem pe lângă Avenul Groapa de Aur adânc de 29 m (1 030 m altitudine). Avenul îşi datorează numele jocului de lumini și umbre produse de trunchiurile copacilor prăbuşiţi în el, dar nu se poate vizita din cauza pericolului prăbuşirilor de pietre.


Cu fiecare pas ne apropiem tot mai mult de civilizație, coborâm din ce în ce mai rapid pe o potecă neîntreținută, abia vizibilă din cauza vegetației abundente. Ajungem în capătul drumului forestier de pe Valea Poienii, pe care îl parcurgem tot la pas, deși are o lungime considerabilă. Și în această zonă există câteva porțiuni cu gunoaie lăsate de turiștii nepăsători.


Ajungem la intersecţia cu DN 73 A Predeal – Pârâul Rece – Râşnov, unde este amplasată Cabana Cheia (690 m altitudine). După încă un scurt popas, ne facem curaj să pornim spre Râșnov, unde ajungem în jur de ora 19.00. ” (Schaeffler România)



Mulțumim, Schaeffler România!




Dacă vrei și tu să faci parte din distribuția Let’s do it, Romania! nu ezita să te înscrii pe site-ul www.letsdoitromania.ro la secțiunea “Vreau să mă înscriu!”.



Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *