Conectează-te cu natura și online

Misiunea noastră de a avea o țară curată și protejată de deșeuri este motivul pentru care lucrăm la dezvoltarea proiectelor durabile și responsabile. Prin intermediul acestor proiecte, reușim să mobilizăm și să educăm comunități, care acționează împreună pentru îndeplinirea acestei misiuni.

De-a lungul timpului, între oameni s-a creat un transfer de conștientizare și de responsabilitate, din care au rezultat idei ingenioase pentru protejarea mediului. Implicarea și devotamentul lor reprezintă pașii spre o societate progresivă, iar ritmul lor devine din ce în ce mai alert.

Astfel, ne-am gândit să venim în ajutorul oamenilor proactivi, care iubesc natura și vor să afle noutăți din domeniul ecologiei, știri importante, informații utile privind metodele de colectare selectivă a deșeurilor, cele mai noi acțiuni de plantări de copaci sau donații de echipamente reciclabile. Totul începe în online, dar nu întotdeauna știi cum să te informezi corect și la timp.

Am pregătit câteva site-uri care să cuprindă toate aceste elemente, și nu numai.

Prima categorie de site-uri este cea destinată organizațiilor importante din România, care se ocupă de problemele de mediu și grija pentru natură:

 1. WWF Româniahttp://www.wwf.ro/

Organizația lucrează pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării, ce cuprind: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. În plus, la activitatea lor se adaugă și stimularea tranziției spre econimia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor.

 1. Greenpeace Româniahttps://www.greenpeace.org/romania/ro/

Acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Ajută la prevenirea poluării și a abuzului asupra apelor, pământului, aerului și protejează biodiversitatea.

3. Mai Mult Verdehttp://maimultverde.ro/

Organizația își propune să creeze o comunitate activă de voluntari care să producă schimbări durabile în mediul din România. Acțiunile lor se concentrează pe plantări, combaterea risipei alimentare și alternative sustenabile la plastic.

 1. Agent Greenhttps://www.agentgreen.ro/

Organizația promovează soluții pentru conservarea biodiversității. Protejează cele 13 parcuri naționale existente, ajută la extinderea acestora și la înființarea altor parcuri noi. În plus, vor să își îndeplinească și misiunea ca până în anul 2030 producția și consumul de plastic să fie interzise.

 1. World Waste Platformhttps://opendata.letsdoitworld.org/#/about

Este o bază de date integrată de Let’s Do It, World! care centralizează depozitarea și gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor în lume. Informațiile sunt adunate din 8 aplicații de deșeuri, printre care și aplicația noastră, World Cleanup Day. Scopul este acela de a face vizibil fenomenul deșeurilor plasate iresponsabil și maparea locurilor unde pot fi găsite și ridicate.

 1. Zero Waste Româniahttps://www.facebook.com/ZeroWasteRomania/

Este o rețea de comunități, lideri locali, companii, experți și activiști care militează pentru eliminarea deșeurilor fără îngropare sau incinerare, cu sau fără recuperare de energie. Ei sprijină comunitățile să adopte un stil de viață mai inteligent, prin care să protejeze resursele naturale.

 1. Green Revolutionhttps://greenrevolution.ro/

Organizația sprijină educația ecologică și respectul față de mediul înconjurător, colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje și încurajează mijloacele de transport ecologice și economice.

 1. Ecoprovocareahttps://www.ecoprovocarea.ro/despre-program/

Este un program extra-școlar creat de asociația ViitorPlus, din dorința de a acoperi nevoia de educație pentru mediu a tinerelor generații. Prin proiectele lor, îi motivează și îndrumă pe tineri pentru a deveni lideri în domeniul ecologiei și a fi responsabili față de problemele din comunitate.

A doua categorie de site-uri utile aparține organizațiilor care se ocupă de colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor. Noi încurajăm comportamentul responsabil al cetățenilor și vrem ca aceștia să fie informați despre cum pot contribui la sustenabilitatea mediului.

 1. Ecotecahttp://www.ecoteca.ro/
 2. Environhttps://environ.ro/ro/

Se ocupă de gestionarea responsabilă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

 1. Ecotichttps://www.ecotic.ro/

Asociația participă activ la colectarea și reciclarea corectă a DEEE și DBA( deșeuri baterii și acumulatori portabili).

 1. RoRechttps://www.rorec.ro/acasa/

Colectează și reciclează echipamente DEEE și DBA.

 1. Recicletahttps://www.recicleta.ro/

Este o întreprindere socială creată de asociația ViitorPlus, care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET, și doze de aluminiu pentru reciclare. Aceștia colectează cantități mici de deșeuri de la firme și scări de bloc din zonele de nord, centru și est ale Bucureștiului, iar transportul lor se realizează fără emisii poluante, cu cargo-triciclete.

 1. Recolamphttp://dev.recolamp.ro/ro

În activitatea lor se ocupă de colectarea și reciclarea echipamentelor de iluminat.

 1. Uleiosulhttp://uleiosul.com/

Este un proiect de colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare din uz casnic. Efectele aruncării uleiului în chiuvetă sunt foarte periculoase pentru viețuitoarele și plantele din apă, dar și pentru sol. Transportul recipientelor cu ulei colectate este și el prietenos cu mediul, deoarece se face cu cargo biciclete.

 1. Atelierul Reconecthttps://www.reconect.ro/

Parte din Ateliere fără frontiere, Atelierul Reconect se ocupă de colectarea, testarea și recondiționarea echipamentelor IT uzate, ca apoi să fie donate școlilor din medii defavorizate printr-un program national de educație digitală.

A treia categorie ne este foarte dragă, deoarece conține organizații în care oamenii și-au folosit mințile creative pentru a genera idei ingenioase. Ideile lor nu sunt întâmplătoare, acestea sunt prietenoase cu mediul, metodele utilizate respectând principiul reutilizării și recondiționării:

 1. Atelierul de Pânzăhttps://www.atelieruldepanza.ro/

Creat de asociația ViitorulPlus, Atelierul de Pânză oferă o alternative pungilor de plastic, prin sacoșele de pânză cu imprimeuri colorate. Astfel ajută la diminuarea consumul de plastic și promovează economia circulară, utilizând deșeuri textile ca materie primă de producție.

Pe lângă această initiativă, un alt motiv demn de admirat pentru această organizație este oferirea de locuri de muncă persoanelor cu dizabilități, șomajul în rândul acestora fiind de aproape 90%.

 1. Remeshhttps://www.remesh.ro/

O initiativă a Asociației Ateliere Fără Frontiere, Remesh reutilizează bannerele publicitare și le transformă în obiecte de design și accesorii fashion. Proiectul ajută și la integrarea socio-profesională a  persoanelor defavorizate, prin oferirea unui loc de muncă respectabil, în cadrul organizației.

 1. Upside Downhttp://upside-down.ro/

Pentru a reduce deșeurile, organizația transformă materialele reciclabile (tetra-pack,camera de cauciuc, material rebut, meshuri, bannere) în portofele, genți și alte accesorii.

O altă categorie, dar nu ultima, este formată din site-uri ce conțin platforme jurnalistice cu actualități din domeniul ecologiei. Informația este foarte importantă, iar acțiunile adoptate de organizații pot deveni surse de inspirație și de încurajare pentru cititori, când sunt comunicate în media:

 1. Green Reporthttps://www.green-report.ro/
 2. România Pozitivăhttp://www.romaniapozitiva.ro/

Ultima categorie pe care o bifăm este cea destinată organizațiilor care protejează pădurile, prin lupta împotriva defrișărilor și plantarea copacilor în zonele afectate de acestea. Acțiunile de plantări se organizează constant, iar numărul mare de voluntari este foarte important:

 1. Plantăm fapte bunehttp://www.plantamfaptebune.ro/
 2. Adoptă un copachttps://www.viitorplus.ro/adoptauncopac
 3. Pădurea copiilorhttp://padureacopiilor.ro/
 4. Plantează în Româniahttps://planteazainromania.ro/

 

Suntem bucuroși să descoperim în fiecare zi inițiative din partea organizațiilor de mediu, care încurajează aplicarea măsurilor de combatere a deșeurilor, defrișărilor sau comportamentelor inadecvate față de resursele existente.

Sperăm ca organizațiile selectate de noi să fie utile și să contribuie la îndeplinirea misiunii voastre!

Let’s Do It!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 thoughts on “Conectează-te cu natura și online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *