Cât de mare este 7 225 063 664?*

(Care va fi evoluţia demografică în următorii ani? Ce efecte va avea aceasta asupra umanităţii şi asupra Pământului? Este aceasta o problemă care stă în spatele unor decizii politice, economice, sociale? Ce putem face noi în acest sens?)

 

Despre evoluţia demografică există diverse opinii. Organizaţia Naţiunilor Unite consideră că populaţia va înregistra o creştere demografică până la 10,9 miliarde de oameni în 2100, în timp ce Deutsche Bank consideră că densitatea populaţiei va realiza o creştere până în 2055, când se estimează că vor fi 8 miliarde de oameni, după care va începe o scădere. Ambele variante relevă însă o creştere a numarului populaţiei în următorii 30 de ani.

 

Naţiunile Unite analizează implicaţiile creşterii acestui număr în jurul a 7 aspecte importante, precum sărăcia şi inegalitatea, investirea în puterea feminină, sprijinul tinerilor, sănătatea şi dreptul la viaţă, mediul înconjurător, îmbătrânirea populaţiei şi urbanizarea.

 

Contrar acestor tendinţe, populaţia României a înregistrat o scădere demografică de 570 000 faţă de 2011.

 

În contextul actual, societatea se bazează pe o serie de contradicţii: există foarte multă hrană, însă sunt şi foarte mulţi oameni care mor de foame, calitatea vieţii sau stilul de viaţă este, pe de o parte, luxuriant, iar pe de altă parte, există un număr mare de oameni care trăiesc în sărăcie, avem tot mai multe oportunităţi de progres, dar şi foarte multe obstacole. Toate aceste contradicţii dau gând liber la o serie de întrebări în privinţa puterilor care implementează strategii la nivel mondial.

 

* Putem răspunde întrebărilor printr-o atitudine personală, cât timp investigăm răspunsul lor…

De exemplu, acum 7 225 063 664 de secunde, în anul 1785,  la un an după răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, cel din urmă, singurul rămas în viaţă, este capturat de trupele imperiale austriece.

 

Articol realizat de Laura Păun

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Cât de mare este 7 225 063 664?*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *