Credit foto: ID 7080730 © Alessio Cola | Dreamstime.com
V-ați gândit vreodată la rolul paielor din plastic în viața noastră? Probabil că nu. Asta pentru că ne putem lipsi de ele cu ușurință. Cu siguranță vă este cunoscută imaginea de mai jos, în care paiele sunt aruncate la întâmplare în locurile publice.
Conform site-ului The Last Plastic Straw, dacă ar fi puse cap la cap cele 500 de milioane de paie folosite și aruncate în fiecare zi doar în SUA, ar putea înconjura Pământul de două ori și jumătate. Asta înseamnă echivalentul umplerii cu paie din plastic a 125 de autobuze școlare în fiecare zi.
Din cauza faptului că sunt aruncate la întâmplare, paiele din plastic ajung în ape, iar păsările, broaștele țestoase și peștii le confundă deseori cu hrana și le ingerează. Pentru a proteja mediul înconjurător și viețuitoarele, Let’s Do It, Romania! încurajează oamenii ca atunci când comandă băuturi să specifice că nu doresc să li se aducă paie.
Cercetările indică faptul că oceanul conține aproximativ 5,25 trilioane de resturi de plastic și aproape 269.000 de tone plutesc la suprafață, poluând țărmurile.
În același timp, la mare adâncime se găsesc aproape patru miliarde de microfibre de plastic pe kilometru pătrat. După cum am mai scris într-un articol anterior, în mijlocul Pacificului plutește o insulă de plastic de două ori mai mare decât suprafața României.
Unele companii au renunțat deja la folosirea paielor pentru băuturi. Bacardi, cunoscuta companie producătoare de băuturi alcoolice, a anunțat că renunță la folosirea paielor din plastic și a bețișoarelor cu care sunt amestecate cocktailurile în cadrul evenimentelor organizate pentru companii. Paiele din plastic fac parte dintre cele mai întâlnite deșeuri care plutesc prin oceane. „Paiele din plastic nu sunt biodegradabile, iar ele sunt omniprezente în multe industrii, inclusiv în cea a băuturilor alcoolice. Suntem hotărâți să reducem cantitatea de deșeuri pe care o producem”, a declarat Ian McLaren, directorul de marketing al Bacardi.
Let’s Do It, România! încurajează inițiativele de acest fel. Ecologiștii din Londra au avut o campanie numită “Straw Wars”, cu scopul de a-i convinge pe oameni să renunțe la paiele din plastic. Iată videoclipul lor de promovare:
Surse articol: ThePlasticStraw.org, City Lab
Doar pentru ca ceva este ieftin nu inseamna ca nu are un efect asuprea planetei, doar ca -virgula- costurile sunt externalizate catre tarile mai sarace, dar asta ne costa pe toti pe termen lung, mai multe aici:
https://www.youtube.com/watch?v=9GorqroigqM