Un student din Islanda a creat sticlele biodegradabile din alge, ca alternativă la cele din plastic

Ari Jónsson, un student din Islanda, îngrijorat de efectul devastator al poluării cu sticle din plastic, a creat sticla biodegradabilă din alge. Ceea ce este interesant la această sticlă este că imediat ce o golești, ea începe să se dezintegreze. Iar dacă nu vrei să o arunci, poți chiar să o mănânci.

După ce a citit despre cantitatea mare de plastic pe care oamenii o folosesc și o aruncă zilnic, Ari s-a decis să facă ceva în privința asta: “Am citit că 50% din plastic este folosit o singură dată și apoi aruncat, așa că simt că este o nevoie urgentă să găsim modalități prin care să înlocuim plasticul pe care îl fabricăm. De ce oare folosim materiale cărora le ia sute de ani să se dezintegreze doar ca să bem o singură dată din ele și apoi să le aruncăm?”.

water-bottles-emgn-2

Tânărul a început să studieze punctele tari și cele slabe ale anumitor substanțe care să înlocuiească plasticul, iar algele au avut cele mai bune rezultate. Sticlele create de el sunt făcute din alge și apă, care sunt topite. Substanța gelantinoasă rezultată este pusă într-o formă și apoi mutate în frigider.

Rezultatul este unul uimitor pentru mediu. Dacă sticla rămâne plină de apă, își va păstra forma. De îndată ce sticla va fi golită, va începe să se descompună. Mai mult, poți chiar să mănânci sticla când nu o mai folosești și nicio substanță nu va mai fi astfel irosită.

water-bottles-emgn-7

“Nu pot să pretind că aceasta este soluția perfectă pentru problema noastră legată de PET-uri. Dar este un început și o idee care sper să ne ajute să căutăm și alte metode de a rezolva problema. Este foarte bine și să trecem la sticle reutilizabile, însă și aceasta poate avea părți negative, pe lângă cele pozitive. Cu cât găsim mai multe soluții, cu atât mai bine”, declară studentul.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: The Alternative Daily, FastCoExist, Inhabitat

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 thoughts on “Un student din Islanda a creat sticlele biodegradabile din alge, ca alternativă la cele din plastic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *