Două surori din Bali, revoltate de poluarea cu plastic de pe insula lor, au reușit să-l convingă pe guvernator să interzică pungile din plastic până în 2018. Campania celor două fete, numită Bye Bye Plastic Bags, a început în 2013 și a reușit să mobilizeze copii și adulți care să curețe plajele din insula indoneziană.
Pentru a-și atinge scopul, surorile Isabel și Melati Wijsen au organizat sesiuni de ecologizare a plajelor, prezentări de modă, au intrat în greva foamei și s-au întâlnit cu secretarul general al ONU.
Cea mai mare realizare a lor a fost când au reușit să-l convingă pe guvernatorul Mangku Pastika să semneze un memorandum pentru interzicerea pungilor din plastic până în 2018, ceea ce reprezintă un prim pas important. Acesta a declarat că apreciază inițiativa fetelor: “O să mă angajez și eu în acest demers și chiar vreau să devin un membru de frunte al echipei voastre”.
În Bali, noi producem 680 de metri cubi de deșeuri din plastic în fiecare zi. Asta echivalează cu o clădire de 14 etaje. Când vine vorba de pungile din plastic, mai puțin de 5% sunt reciclate, spune Isabel.
Restul deșeurilor din plastic sunt fie aruncate fie arse, proces prin care sunt eliminate metanul și alte gaze toxice, care provoacă boli congenitale, respiratorii sau cancer. Din cauză că deșeurile nu sunt colectate în locurile special amenajate, acestea ajung în apă. Poluarea cu plastic este o problemă gravă pentru mediu și pentru viețuitoare. În prezent, 700 de specii marine sunt în pericol de dispariție, iar dacă lucrurile nu se schimbă în curând, cercetătorii ne avertizează că până în 2050 vom avea mai mult plastic în ocean decât pește.
Peste două milioane de pungi din plastic sunt folosite în fiecare minut în lume. Asta înseamnă foarte mult, având în vedere că pungile de acest tip sunt făcute din resurse neregenerabile, precum petrolul și gazele naturale. Durează sute de ani să se decompună, însă ele nu se biodegradează, ci se descompun în bucăți mai mici, care raman în apă sau sol și sunt ingerate de viețuitoare.
Până când și în țara noastră se va lua o decizie de interzicere a pungilor din plastic, fiecare dintre noi poate să ajute mediul prin folosirea pungilor reutilizabile sau a celor din hârtie. Spune NU pungilor din plastic!
Tradus și adaptat de: Florina Mirică
Surse articol: One Green Planet, Eco Watch, Inhabitat
Surse foto: Sursa 1
cel mai bine ar fi reutilizarea pungilor din plastic…deoarece si utilizarea pungilor din hartie ar implica taierea mai multor copaci