Am stat de vorbă cu echipa ambasadei Danemarcei în România despre sustenabilitate și importanța unui comportament eco-friendly.
1. De ce ați ales proiectele de mediu pentru a vă aduce contribuția în societate?
Proiectele de mediu fac parte din cultura daneză. Danemarca este o țară angajată în combaterea schimbărilor climatice. În ultimele decenii a devenit o parte vitală a societății noastre și majoritatea danezilor se simt obligați să-și facă rolul în lupta împotriva schimbărilor climatice. Multe companii din Danemarca contribuie la proiecte de mediu și este o parte crucială a sectorului nostru energetic, unde am lucrat pentru crearea de soluții durabile. Aceasta pentru a-i inspira pe ceilalți să vadă de ce sunt capabile soluțiile durabile și cât de mult pot contribui la societate. În același timp, avem responsabilitatea de a răspândi conștientizarea și cel mai bun mod de a face acest lucru este prin acțiuni și prin proiecte care ajută la rezolvarea problemelor în mod durabil.
2. În ce au constat acțiunile ambasadei de până acum în zona sustenabilității?
Ambasada are stabilit un plan de acțiune sustenabil destul de detaliat, care include colectarea selectivă în vederea reciclării și implementarea unei abordări conștiente a utilizării energiei și încălzirii, precum și în ceea ce privește utilizarea hârtiei și a apei. De exemplu, personalul este foarte conștient de faptul că tipărirea trebuie făcută numai atunci când este absolut necesar, în alb și negru și întotdeauna pe ambele fețe ale hârtiei, sau că becurile noastre economice nu ar trebui să funcționeze atunci când nu suntem în cameră , sau că trebuie să ne oprim computerele și ecranele, precum și aparatul de cafea, când ne-am încheiat ziua la birou. Grădina noastră are un sistem inteligent de udare care evită pierderile de apă, și este programat să funcționeze astfel încât să minimizeze evaporarea și să profite de umiditatea existentă. Sistemul nostru de încălzire este setat pentru a evita orice consum inutil, am trecut la produse de curățare ecologice și colaborăm cu companii de catering care au profiluri verzi și își propun să reducă risipa de alimente.
3. Care sunt acțiunile prin care încurajați un comportament eco-friendly la birou?
Ambasada încearcă în permanență să lucreze cu furnizori ecologici, precum și să abordeze un mod conștient și, atunci când este disponibil, alternativ de a-și desfășura activitățile. De exemplu, nu suntem străini de carpooling în timpul serviciului oficial, precum și calificați în fuzionarea rutelor și organizarea de întâlniri online, astfel încât să menținem transportul la un nivel minim. De fiecare dată când sunt achiziții noi, sustenabilitatea este întotdeauna luată în considerare.
4. Ce alte proiecte vă propuneți pentru a fi sustenabili?
Sustenabilitatea poate fi realizată în multe moduri diferite. În acest moment cu creșterea prețurilor la energie, poate că este timpul să ne concentrăm pe energia verde si sustenabila? Acest lucru ar putea fi prin energie solară sau eoliană sau altă variantă. Suntem într-o situație privilegiată în care putem începe să alegem energia sustenabila și alte produse. În plus, proiectele ar putea fi și creative, de exemplu, persoane din Danemarca au sugerat o zi fără carne sau cumpararea produselor la nivel local in detrimentul celor importate pentru a reduce emisiile de CO2.
5. Ce înseamnă să fii DOER?
A fi DOER înseamnă a-ți asuma responsabilitatea și acțiunile față de provocările climatice actuale. Oricine poate fi un DOER în felul său. Nu trebuie să fie grandios. Ar trebui să fie ceea ce poți face în acest moment. Fiecare lucru mic contează pentru o planetă mai verde. Cu toții suntem DOERS și trebuie să ne facem partea pentru a combate provocările climatice.
6. Care este feedback-ul voluntarilor angajați din companie care participă la acțiunile sustenabile ale ambasadei?
Motivul general din spatele acțiunilor noastre este că nu există exemple mai bune decât cele pe care suntem capabili să le oferim. Nu toate începuturile trebuie să fie mărețe sau să aibă succes instantaneu în atragerea vizibilității cuvenite. Dacă de puțin câte puțin este nevoie ca o cauză sa câștige proeminență și adepți, am prefera să facem câte puțin acum – și de mai multe ori – mai degrabă decât mai târziu.
7. Un mesaj pentru cei care citesc acest interviu: de ce este important să fim eco-friendly?
Ecologia este importantă, așa că fiecare acțiune contează. Nu este vorba doar de generația actuală, ci și de generațiile viitoare. Nu trebuie să fii 100% ecologic, poți face lucruri mici în viața de zi cu zi, cum ar fi să vii cu punga proprie la supermarket sau să sortezi plasticul sau deșeurile. Poate fi orice ți se potrivește și poate fi un mic efort pentru tine, dar impactul general să fie vizibil dacă toată lumea ar face acest mic efort.