Din 2017, Cluj-Napoca devine primul oraș din România în care vor circula autobuze electrice

O veste bună vine din Cluj-Napoca. Anul viitor, pe străzile orașului vor circula 30 de autobuze electrice, care le vor înlocui pe cele clasice, poluante. Autoritățile au obținut fonduri elvețiene pentru a cumpăra noile vehicule prietenoase cu mediul. În total, investiția va fi de circa 71 de milioane de lei.

Suntem în plină procedură de achiziţie a 30 de autobuze electrice. Acestea vor fi achiziţionate pe fonduri elveţiene. Ne dorim un oraş care să nu fie atât de poluat şi pentru aceasta trebuie să contribuim şi noi prin asigurarea de mijloace de transport public cât mai eficiente şi ecologice”, a spus pentru Digi24 purtătoarea de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perșa.

Un astfel de autobuz se încarcă în trei ore și are o autonomie de 250 de kilometri. Consumul său este de 0,61kWh per kilometru, dublu față de mașinile electrice, dar transportă de 15 ori mai mulți pasageri.

Poppleton_Bar_bus_charger

Autoritățile din Cluj au fost convinse să cumpere autobuze electrice de o echipă maghiară, care călătorește în toată lumea pentru a convinge edilii să renunțe la vehiculele clasice. Echipa călătorește timp de 60 de zile  într-un astfel de autobuz produs în Ungaria și care folosește un soft românesc. Autobuzul electric a trecut prin Portugalia, Canada, SUA, China, Kazahstan, Rusia, Ucraina şi a ajuns la Cluj-Napoca.

Sursa: Digi24

Sursă foto: Sursa 1, Sursa 2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

One thought on “Din 2017, Cluj-Napoca devine primul oraș din România în care vor circula autobuze electrice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *