Dacă la nivelul întregii ţări erau înscrişi peste 150.000 de români, din toate domeniile, înainte de 25 septembrie – momentul de curăţenie generală declanşat de iniţiatorii Campaniei “Let’s Do It, Romania” – la Brăila cel mai mult s-au implicat elevii şi profesorii în acest ambiţios proiect. De fapt, el trebuie să fie înţeles ca un îndemn spre autoeducaţie, altfel nu vom face decât să curăţăm mereu după cei certaţi cu bunul simţ şi chiar cu legea (n.aut. Apropo, toţi ne întrebăm de ce oamenii legii nu aplică sancţiuni severe atunci când se petrec astfel de fapte… Nu pot, zic ei? Să facă pândă, să facă ceva…) !
În fine, revenind la subiect, se cuvine precizat că oamenii şcolii brăilene au făcut din participarea la campania naţională de curăţenie o bucurie şi iată cum ne povesteşte despre aceasta prof. Florena Urse de la Şcoala cu clasele I-VIII “Mihai Sadoveanu“, care a fost acolo. Iată cum prezintă dumneaei situaţia:
“A început şcoala şi deja am început să ne implicăm în acţiuni de voluntariat. Astăzi, 25 septembrie 2010, am participat cu 50 de elevi şi 4 cadre didactice la această acţiune de curatenie «Let’s Do it Romania». Practic, s-a desfăşurat o activitate de colectare a deşeurilor întrun perimetru stabilit de organizatorii de la nivelul judeţului nostru, mai precis şoseaua de centura zona 8 – Lacu Sarat. Fiecare grup a primit instrucţiuni, saci şi manuşi, iar grupul nostru a colectat 45 de saci cu pet-uri, hârtie şi plastic“.
Au fost prezenţi şi înv. Magda Ionescu de la Şcoala “Mihai Sadoveanu“, prof. Cornelia Lumperdean de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga“, prof. Silvia Terpan de la Şcoala cu clasele I – VIII “Ion Băncilă“, prof. Mariana Ionescu de la Colegiul Economic “Ion Ghica“, 50 elevi din clasele V-XI. Au fost şi studenţi, mai precis Andrei Urse de la Universitatea Politehnică Bucureşti şi Iulia Ionescu de la Facultatea de Medicină Iaşi.
Importantă este şi concluzia trasă de participanţii la activitatea menţionată aici: “Este o lecţie de educatie civică pentru brăileni, dar ar fi fost mai bine dacă şi cei care au determinat să se afle acolo aceste gunoaie să fi participat în mod direct“.
Cum nu prea ne-am sinchisit – că dacă era altfel, aveam o avalanşă de brăileni pe perioada Campaniei „Let’s Do It Romania”, adică sâmbătă, 25 septembrie – de curăţenie şi de campania naţională menţionată aici, gândită de un grup de implicare socială, merită să menţionăm că la Brăila au fost nu doar elevi şi profesori în grupul de entuziaşti.
După cum ne anunţă într-un comunicat plt. Sorin Neftode, de la Compartimentul Relaţii Publice al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Brăila, au fost prezenţi şi 10 jandarmi, între ei cpt. Paula Negrişan – ofiţerul psiholog de la IJJ Brăila, care a participat la activităţile de curăţenie împreună cu soţul şi cei doi copii elevi. De asemenea, Sorin Neftode precizează că au fost 3.000 de voluntari jandarmi în toată ţara participanţi la campanie „pentru a-şi aduce contribuţia la protejarea naturii şi refacerea ecosistemului, demonstrând că sunt alături de comunitate nu numai pe timpul executării misiunilor, ci şi pe planul restabilirii raporturilor normale dintre mediu şi om”.
Armanda Filipine