Un nou model de turbină de vânt imită mișcările pasării colibri

Un nou model de turbină eoliană marchează un progres revoluționar în domeniul mecanicii: turbina cu aripi. Până de curând, oamenilor de știință le-a fost dificil să reproducă pe mașinării mișcările făcute de oameni sau de animale.

Modelul este dezvoltat de Tyer Wind, un startup din Tunisia și este echipat cu o pereche de aripi care se mișcă asemenea pasării colibri atunci când zboară pe loc. Designul îi permite turbinei să genereze mai multă energie. Este formată din două aripi din fibră de carbon, fiecare de 1,6 metri lungime, care transformă energia cinetică a vântului în energie electrică 100% eco.

Cei din echipa Tyer Wind au petrecut mult timp studiind modul în care pot replica mișcările celei mai mici pasări din lume. Pasărea colibri își mișcă aripile de 50 până la 200 de ori pe secundă în timp ce zboară.

Hassine Labaied, co-fondator al Tyer Wind a povestit celor de la Inhabitat faptul că este pentru prima oară  când un dispozitiv mecanic imită cu succes mișcările pasării colibri, iar videoclipul de mai sus prezintă mașinăria pilot care este testată acum. De asemenea, primele teste legate de eficiența energetică, rezistența materialelor și comportamentul aerodinamic sunt încurajatoare. Mai multe detalii tehnice pot fi găsite în acest PDF.

Surse articol: Inhabitat, Daily Mail, Tree Hugger

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *