Prezența plasticului în oceane are efecte dăunătoare asupra viețuitoarelor marine, iar știrile, fotografiile și videoclipurile ne amintesc în fiecare zi cât de important este să conștientizăm acest pericol și să acționăm în consecință.
În acest context, suntem bucuroși să vă facem cunoștință cu noii noștri parteneri: Waste Free Oceans, organizație non-profit cu sediul în Bruxelles, care din 2011 se implică în acțiuni de conștientizare și eliminare a deșeurilor marine.
WFO va susține evenimentul Live Green Every Day prin echiparea a 100 de voluntari cu saci și mănuși de curățenie. Acțiunea, unde Let’s Do It, Romania! este partener, are ca scop ecologizarea malurilor râului Buzău din zona Nehoiu și a râului Basca Rozilei din zona Gura Teghii – Varlaam.
Despre Waste Free Oceans
Misiunea organizației este de a colecta plasticul din apă (oceane, mări, râuri, lacuri) și transformarea lui în produse noi. Prin parteneriate cu companii, organizații non-guvernamentale și cu sprijinul instituțiilor Europene și al autorităților locale din diferite țări, vor să își îndeplinească scopul de a reduce impactul global al deșeurilor marine. Acțiunile lor de combatere a poluării cu plastic a apelor presupun 3 etape: colectarea plasticului cu ajutorul bărcilor de pescuit, reciclarea și recondiționarea deșeurilor, iar apoi dezvoltarea proiectelor prin care sunt lansate produse inovatoare și sustenabile.
Cea mai mare și importantă direcție a organizației Waste Free Oceans este curățarea oceanelor de deșeurile din plastic. Acest lucru a fost posibil odată cu lansarea proiectului “Trash Catcher”. Cu ajutorul unui năvod atașat de bărcile de pescuit, în timpul unei activități obișnuite de pescuit, pescarii pot colecta între 2 și 8 tone de deșeuri marine într-o singură zi. Prin aducerea acesor deșeuri la țărm, se dorește reducerea celor 8 milioane de tone de plastic care ajung în ocean în fiecare an.
Proiectul are și o altă etapă, ce constă în ajutarea și încurajarea companiilor să fabrice produse din plasticul colectat din ocean. Astfel de parteneriate oferă companiilor un viitor sustenabil, prin soluții de producție prietenoase cu mediul, iar oamenilor le oferă oportunitatea de a alege servicii și produse calitative și durabile. În plus, folosirea plasticului recuperat din oceane este o variantă mult mai utilă decât continuarea producerii lui din alte resurse naturale. Articolele colectate din plastic pot fi combinate cu alte obiecte reciclabile, pentru a crea bunuri materiale noi.
“Let’s Clean Up the Danube Together” reprezintă inițiativa prin care organizația și-a propus să curețe Dunărea de deșeuri. Prima acțiune a fost lansată în orașul Vidin din Bulgaria, în iulie anul 2018, acesta fiind primul pas din proiectul care are ca obiectiv curățarea fluviului, dar și a Mării Negre și a Mării Mediteraneene.
Acțiunile organizate de noi, cei din echipa Let’s Do It, Romania!, au un impact mai mare atunci când ni se alătură organizații ce oferă credibilitate misiunii noastre și sprijină lupta pentru protejarea mediilor naturale.
Mulțumim, Waste Free Oceans, iar voi fiți cu ochii pe evenimentele următoare!
Let’s Do It!