Am conștientizat că orice activitate umană este de neconceput în afara mediului

Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoșani este câștigătorul locului II, in valoare de 10.000 de euro, în competiția ecologică Lets Get Green! Doamna Director Adjunct al instituției câștigătoare, Prof. Roxana Vatavu, a acceptat invitația noastră de a ne răspunde la câteva întrebări.

Felicitări căștigătorilor! #kauflandsprijina

  1. Cum ați auzit de proiectul Let’s Get Green!, și de ce ați ales să vă implicați?

Am aflat de proiectul ” Let’s Get Green! ” în urma activității de informare a departamentului ”#kauflandsprijină”. Liceul nostru a participat și la proiectul ”Olimpiadele Kaufland”, fiind școala câștigătoare. Știam că nu va fi ușor, că necesită mult timp alocat activităților, dar ideea proiectului ne-a plăcut foarte mult.

  1. Cum ați reușit să mobilizați elevii și părinții?

În sesiuni de lucru, în urma discuțiilor privind problema deseurilor care a luat proporții îngrijorătoare, am mobilizat peste 100 de cadre didactice.

Învățătorii, educatorii și profesorii au reușit să sensibilizeze și să mobilizeze peste 1450 de elevi si peste 1200 de părinți prin prezentări, discuții, dialoguri interactive, jocuri de rol, lucru pe grupe,  la orele de dirigenție și la ședințele cu părinții; fiecare a conștientizat că mediul înconjurător apare ca o realitate care include nu numai mediul natural, dar si activitatea și creațiile omului, cu o dublă poziție: de “component” al mediului și de “consumator”, de beneficiar al mediului.

  1. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în proiectul Let’s Get Green!?

Activitatea a fost de mare complexitate, deoarece liceul nostru are un număr foarte mare de elevi și părinți. În plus,  60% dintre părinți sunt din mediul rural și întâlnirile cu o prezență de 100% au fost greu de realizat, de aceea, profesorii diriginți au susținut mai multe activități de informare, unele chiar și cu câte un părinte, în funcție de posibilitatea acestora de a ajunge la școală.

  1. Cum au fost primite activitățile ecologice de către elevi și părinți?

Activitățile ecologice au fost primite cu bucurie și seriozitate și de către elevi, și de către părinți, fiecare a conștientizat că orice activitate umană este de neconceput în afara mediului și de aceea, calitatea acestuia își pune amprenta asupra nivelului existentei și evoluției noastre, a tuturor. Prin participarea lor, au sporit depozitul de materiale regenerabile, ceea ce reprezintă o problemă de interes major.

  1. Ați observat o diferență în comunitate după finalizarea proiectului, față de cum era înainte?

Am mediatizat acest proiect în presă, pe site-ul liceului, pe grupuri profesionale și sociale. Am fost felicitați de reprezentanți ai ISJ Botoșani, ai altor unități de învățământ, de ONG-uri. Acest proiect a dat un plus de valoare unității noastre școlare, fiind un exemplu în comunitate.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *