Dragul nostru doer,
Știm că în vacanță nu ne place să avem responsabilități. În zilele libere ne conectăm la o stare de relaxare și voie bună, lăsând la o parte task-urile și deadline-urile.
Însă Planeta nu ia vacanță. Trebuie să rămânem în permanență responsabili față de mediu.
Mai știm și că faptele mari care determină schimbări globale se fac cu pași mici, așa că noi te încurajăm ca de aceste sărbători să îndrăznești și tu. Îți venim în ajutor cu câteva sfaturi simple de urmat:
1. Produsele de curățenie care NU afectează mediul înconjurător și nici sănătatea familiei. Alege pentru curățenia de sărbători produse ecologice sau prepară în casă soluții din ingrediente naturale, precum: bicarbonatul de sodiu, sarea, lămâia, oțetul, uleiuri esențiale, vitamina C. Acestea reprezintă alternative pentru produsele din comerț, iar informații despre metodele de preparare găsiți aici.
2. Colectarea selectivă a deșeurilor din casă. Cu siguranță s-au mai adunat și anul acesta în casă obiecte cărora nu le mai găsiți utilitatea. Înainte să le aruncați, gândiți-vă dacă unele dintre acestea pot fi reciclate sau reutilizate, precum hârtia sau cartonul, PET-urile, aluminiul, articolele textile și aparatele electrice. După ce le-ai adunat, găsești în acest articol site-uri cu organizații care se ocupă cu gestionarea responsabilă a deșeurilor.
3. Cumpărături inteligente și moderate pentru diminuarea risipei alimentare. Înainte de a face cumpărăturile de sărbători, pregătește o listă și încearcă să o respecți. Evită tentația ofertelor și calculează cantitatea de alimente necesară, în special a celor cu durata de păstrare limitată: carnea, lactatele, fructele și legumele.
4. Alternative la plastic pentru congelarea alimentelor. Dacă după masa festivă au rămas preparate și le păstrați la congelare, alegeți ca metodă de depozitare recipiente din sticlă cu capac (borcane, boluri) sau cutii sigilabile din oțel inoxidabil.
5. Vopsea naturală pentru ouă. Dacă încă nu a trecut Paștele, noi te susținem să încerci anul ăsta vopsea naturală ecologică din comerț sau vopseaua preparată în casă din ingrediente naturale, precum: cojile de ceapă, sfecla, spanacul, turmeric sau fructe de pădure.Vopsitul ouălelor de Paște este o tradiție frumoasă de familie, însă vopseaua din comerț conține aditivi alimentari, care trec cu ușurință prin coaja oului fiert. Găsești în acest articol și metoda de preparare.
6. Alternative la plastic pentru băuturile și preparatele de la masa festivă. Dacă ați planificat în mini-vacanța ce urmează să ieșiți în natură și să luați masa într-o pădure sau poiană de la munte, renunțați la obiectele din plastic de unică folosință precum farfuriile, tacâmurile, paiele, paharele și sticlele. Pentru alternative la articolele din plastic de unică folosință, avem două categorii de soluții:
- I. articole non-toxice, durabile, reutilizabile și reciclabile: sacoșe și săculeți reutilizabili din bumbac, cânepă sau in pentru fructe, legume, pâine și alte alimente, menite să înlocuiască pungile de plastic; șervețele de masă din material textil cerat sau din bumbac; farfurii și recipiente din ceramică, inox sau sticlă; tacâmuri din metal sau din lemn; pahare din sticlă, porțelan sau metal; paie din sticlă sau inox și sticlă reutilizabilă pentru apă din sticlă, aluminiu sau oxel inoxidabil.
- II. produsele din material compostabil, dar care nu pot fi reutilizate sau au o reutilizare limitată, precum: farfuriile din tărâțe de cereale, din frunze sau din carton reciclat ori certificat FSC; tacâmuri din tărâțe; caserole și pahare din carton; sticle din alge; paie din cereale sau carton. Acestea fac parte tot din categoria produselor de unică folosință sau cu durată limitată de utilizare, însă sunt confecționate din materiale non-toxice și pot fi transformate în compost și folosite ca îngrășământ natural.
Astfel de produse puteți să găsiți aici, aici sau aici.
7. Adunați deșeurile din spațiile verzi. Înainte de a pleca spre locul unde vă veți bucura de natură și aer curat, nu uitați să luați cu voi saci de gunoi. La sfârșitul zilei, adunați toate deșeurile, ca apoi să le aruncați în containere de gunoi. Și dacă vecinul de grătar a plecat lăsând în urma lui deșeuri, fiți voi mai responsabili și strângeți-le, pentru a nu ajunge în lacuri și râuri.
Mini-vacanța este un bun prilej de a petrece mai mult timp cu cei dragi și, în același timp, de a oferi un exemplu bun de urmat. Deoarece știm că educația și responsabilizarea se formează în familie, noi îți adăugăm la coșul cu fapte bune aceste sfaturi simple, pe care să le aplici cu drag și responsabilitate pentru Planeta noastră.
Let’s Do It!
Imi place blog-ul, sa mai postati!
Excelent articolul, multumesc pentru sfaturi!
Excelent articolul, big like :D
Super articolul, multumesc pentru informatie!
Foarte bune sfaturile, big like pentru articol!
Multumim frumos!