Povești cu platforma 4B: Bistrița Năsăud – autoritățile îngroapă deșeurile!

Update: se pare că Primăria Șieu-Măgheruș ne-a indus în eroare și din păcate, nu a curățat zonele cu deșeuri pe care le-am marcat în aplicația TrashOut. Vom continua să urmărim situația de acolo și sperăm să ajungem la soluționare prin colectarea deșeurilor din natură.

În toate țările, inclusiv în România, gestionarea deșeurilor este o activitate care are la bază sintagma “Reduce, Reuse, Recycle”.

”Reduce, refolosește, reciclează” – acest imperativ este cât se poate de clar, dar totuși, ceea ce este mai puțin clar este ceea ce ar trebui să facem cu deșeurile care rămân și care nu pot fi reutilizate. Chiar și cele mai verzi societăți se confruntă  la un moment dat, în urma consumului, cu deșeuri care nu se pot folosi, apelând pe cât de minim posibil la una dintre alternativele: incinerare, depozitare și compostare.

În continuare vă vom prezenta succint o practică des întâlnită, din păcate, în rândul unor autorități din România responsabile cu gestionarea deșeurilor.

În zona Șieu (malul râului Șieu), în luna decembrie 2020, existau zone considerabile de deșeuri depozitate ilegal în natură (zonă ce cuprindea o vastă gamă de tipuri de deșeuri, inclusiv deșeuri textile cum ar fi o  rochie de mireasă), astfel că s-au transmis sesizări, cu ajutorul aplicației TrashOut și platformei 4B, către autoritățile responsabile. Garda de Mediu s-a autosesizat și a efectuat demersurile necesare către Primăria Șieu-Măgheruș, însă primăria a înțeles  să “îngroape”, la propriu, situația deșeurilor, astfel că salubrizarea zonei s-a efectuat aruncând un strat de pămant peste zonele sesizate.

Această practică de gestionare a deșeurilor îngroapă sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător și de fapt, arată gravitatea asumării unei poziții responsabile a autorităților, a unei poziții care să respecte cetățenii și care să se alinieze la nevoile vremurilor pe care le trăim: existența unor servicii de salubritate contractate de primării, sancționarea celor care le aruncă.

Sperăm ca în timp, aceste practici să dispară și ca în toată țara, responsabilitatea și bunul-simț să fie cuvinte de ordine când vine vorba de deșeurile aruncate necorespunzător în natură.

Colegul nostru Cristian Țetcu din echipa Let’s Do It, Romania! din Bistrița a vorbit despre problemele de mediu, deșeurile îngropate, calitatea apei care nu este potabilă, dar pe care locuitorii o consumă în cadrul reportajului ”România, te iubesc!” difuzat duminică la PROTV, un reportaj de Rareș Năstase.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *