Voi intrebati, noi raspundem

O componenta foarte importanta a acestui proiect este transparenta. Nu avem nimic de ascuns, asa ca raspundem la orice intrebare care ne este adresata, atata timp cat sunt respectate limitele bunului simt. Am mai pus intr-un post o serie de intrebari la care am raspuns pe forumul BestJobs si am hotarat sa public de acum inainte toate sesiunile de Q/A in speranta ca vor fi citite si anumite comentarii nu se vor mai repeta. Pentru ca desi tinem la acest dialog, ziua are si pentru noi 24 de ore.


Asadar, una calda, de azi, tot de pe forumul BestJobs:

eu sunt de acord cu munca dar vreau sa te intreb cateva lucruri daca imi dai voie:

De ce sa fac curatenie in locul firmelor care sunt platite din bani publici pentru acest serviciu?

In ce masura ajutam noi prin munca noastra cand unii care pe unde-si fac gratarele uita sa-si ia si gunoiul?

Nu trebuie analizate mai mule aspecte si gasita o solutie corecta la o problema care a ingropat tara asta in gunoaie?

Cum o sa scapam de mitul pomului daca infrastructura de drumuri nu este realizata in intregime? Cum sa nu intelegi un copil sau un om matur ca trebuie sa se duca si nu are unde?

Prin campania asta a voastra nu incercati sa ascundeti gunoiul si adevaratele probleme sub presi?


Si raspunsul:


Salut darktrytoon, iti multumesc in primul rand pentru interestul aratat fata de proiect. Apreciez si faptul ca ai ales sa ne adresezi niste intrebari de bun simt, asa ca o sa-ti raspund cu cea mai mare sinceritate si sper sa pot sa te conving ca merita sa participi la aceasta actiune.


Pentru arealele naturale nu exista firme platite din bani publici. Proiectul nu isi propune curatarea in interiorul oraselor, pe strazi sau curti de bloc. Si aici exista o adevarata problema, pentru ca intalnim la tot pasul ambalaje aruncate pe jos, dar intr-adevar pentru acestea exista firme platite. Zonele extravilane, padurile, raurile, lacurile etc. nu beneficiaza insa de astfel de “servicii” si este datoria fiecaruia dintre noi in primul rand sa respecte aceste zone si sa nu le murdareasca.


Intr-adevar, asa cum spui si tu, exista oameni care nu simt aceasta datorie civica si lasa in urma lor gunoaie. Ne dorim ca aceasta campanie sa capete dimensiunea necesara astfel incat in urma actiunii din septembrie aceste persoane sa respecte mai mult mediul inconjurator, atat prin prisma respectului fata de munca altora, daca nu chiar a lor – ma refer la munce depusa pentru a face curat. De acord, sunt oameni atat de nesimtiti incat nu reusesti sa ajungi la ei astfel. Colaboram cu autoritatile si pentru inasprirea sistemului de amenzi astfel incat sa avem la indemana si varianta fricii, daca nu se poate cu vorba buna… De la o varsta e foarte greu sa iti mai schimbi comportamentul, dar putem lucra cu noua generatie si in acest sens colaboram si cu Ministerul Educatiei.


E clar ca nu se asteapta nimeni ca dupa ziua respectiva sa nu mai arunce nimeni gunoaie pe jos. Dar, pe de-o parte, gandeste-te ca si acasa facem asta, desi stim ca o sa se depuna iarasi praful. Indiferent de ce se va intampla dupa actiune, gunoaiele existente pana acum nu dispar de la sine si in fiecare zi se inmultesc. Pe de alta parte, daca reusim sa schimbam comportamentul si la doar cativa oameni care in momentul de fata lasa gunoaie in urma lor, este extraordinar. Putin cate putin. Nu putem sa schimbam mentalitatea tuturor peste noapte, mai ales ca sunt si anumite chestiuni adanc inradacinate, dar incet incet vom reusi asta. Important este sa dam si niste exemple pozitive si sa aratam ca se poate. Si gandeste-te ca atunci cand vezi deja un maldar de gunoaie, ti-e foarte usor sa mai arunci si tu o sticla pe ideea ca una in plus nu mai conteaza. Cand vezi totusi un spatiu curat, parca parca ai o mica retinere – care desi nu se manifesta la toti, macar se manifesta la o parte din cei care ar fi aruncat in mod normal.


Am avut in vedere si infrastructura si colaboram in aceste sens cu Ministerul Mediului, care este de asemenea partener oficial al proiectului.


Nu incercam sa ascundem gunoiul, ci dimpotriva, incercam sa-l aducem in fata pentru ca toata lumea sa constientizeze problema, pentru ca ne facem cu totii ca nu exista. Nu stiu care sunt in viziunea ta adevaratele probleme, dar pentru noi aceasta este o problema si am hotarat sa incetam a o comenta si intoarce pe toate partile si sa trecem efectiv la rezolvarea ei. Sunt multe probleme in aceasta tara, dar niciuna nu se va rezolva prin discutii neincetate si plangeri de mila. Trebuie sa incepem sa actionam, indiferent in care directie. Noi am ales sa actionam spre rezolvarea acestei probleme si incurajam alte grupuri de oameni sa se mobilizeze si sa actioneze spre rezolvarea altora.


Sper ca am reusit sa te lamuresc :)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

5 thoughts on “Voi intrebati, noi raspundem

  1. Buna!Imi doream enorm sa iau parte la initiativa voastra de a curata tara intr-o singura zi dar m-am lovit de un mare impediment. Varsta minima pentru liderul unui grup de voluntari este de 18 ani.Nu sunt singura persoana care este interesata de proiect si in liceul meu sunt foarte multi doritori. Credeti ca este vre-o diferenta intre capacitatile organizatorice ale unei persoane de 18 ani fara experienta anterioara in astfel de activitati si capacitatile unei alte persoane de aproape 17 ani care a mai fost implicata in proiecte de genul acesta? Nu s-ar putea schimba regula pentru unele exceptii, in functie de un CV sau un interviu telefonic?Sau poate prin intermediul unui mail in care sa ne motivam alegerea?Astept raspuns.Multumesc anticipat.
    P.S. Toti prietenii mei care au peste 18 ani vor fi in septembrie la facultate, in strainatate sau in alte judete ale tarii.

  2. Buna Andreea!

    Scuze pentru raspunsul intarziat, ne este din ce in ce mai greu sa facem fata mailurilor, ceea ce nu poate decat sa ne bucure pe de-o parte, dar nu vrem sa lasam niciunul sustinator impresia ca nu acordam importanta mesajelor transmise.

    Iti inteleg supararea, dar remarca legata de 17 ani jumate care sunt aproape 18 nu se justifica. :) Odata cu implinirea varstei de 18 ani se schimba multe pentru ca in calitate de major ai alte drepturi, libertati si responsabilitati, in calitate de minor ai altele. Normal, nu e mare diferenta intre 17 ani jumate si 18, dar daca s-ar accepta 17 jumate, ar veni cineva de 17 care ar zice ca nu e mare diferenta intre el si cel de 17 jumate, apoi ar veni cineva de 16 jumate si tot asa :). Din acest motiv trebuie sa existe o limita concreta.

    Dar in cazul LDIR nu vorbim numai de legi, ci in primul rand vorbim de un proiect social in care interesul tuturor este sa iasa cat mai multi oameni in septembrie. Asa ca o solutie trebuie sa existe, desigur :) Am intrebat mai departe echipa de coordonare voluntari si astept un raspuns din partea lor.
    Totusi, incearca sa mai convingi persoane din jurul tau sa se inscrie. Si persoane peste 18 ani. Consider-o o provocare :)

    Iti multumesc foarte mult pentru interes si sustinere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *