Iata ca a trecut si 12 mai, ziua in care, pentru al treilea an la rand, romanii au dovedit ca nu sunt indiferenti fata de mediul in care traiesc. Organizarea Let’s Do It, Romania! in judetul Dolj a presupus concentrarea unor resurse umane si materiale uriase, dar rezultatele sunt pe masura.
Pe data de 12 mai, in Dolj au iesit la curatenie aproximativ 12.500 de voluntari, care au stans aproximativ 40.000 de saci de gunoi. Fata de anii trecuti, anul acesta am pus si mai mult accent pe reciclarea deseurilor. Colectarea s-a facut selectiv, peste 60% dintre gunoaiele stranse reprezentand deseuri ce pot fi reciclate, in vederea reutilizarii lor (hartie, plastic, sticla, metal).
Din pacate,doar 70 de primarii s-au implicat in proiect, 22 de primarii nu au dorit sa participe, iar altele 19 nu au putut fi contactate, desi s-a incercat in repetate randuri, pe mai multe cai.
In Craiova, peste 2.500 de voluntari, au adunat din zonele limitrofe orasului aproximativ 7.000 de saci de gunoi. Chiar daca in anii trecuti ne-am obisnuit ca majoritatea voluntarilor sa fie reprezentata de elevii craioveni, anul acesta situatia a fost diferita, din cele 16 institutii de invatamant inscrise au luat parte doar 960 de elevi, restul de peste 1500 de voluntari fiind compus din persoane adulte, angajati ai diferitelor companii private sau insitutii, ori voluntari care s-au inscris pe site-ul proiectului.
In jurul Craiovei, s-a actionat in aproximativ 15 locatii (Leamna, Bariera Valcii – Dezbenzinare, Tancodrom, parcul din fata scolii de fotbal “Gica Popescu”, Ghercesti, Centura de Nord – sensul giratoriu dinspre Isalnita, padurea de pini din Bariera Valcii, zona Lapus-Arges – calea ferata, Bucovat- pe ambele maluri ale Jiului, Facai, Podar-canalul collector, la intrarea in Simnic).
Administratia Bazinala de Apa Jiu a ecologizat 6 zone, actionand cu utilaje speciale, pentru a curata cum se cuvine malurile apelor:
- Scaesti: – pe rau Jiu – amonte Baraj Isalnita, mal drept
– in zona SP3, in spatele combinatului , mal stang
– pe pr. Argetoaia – in zona pod Sfircea
- Robanesti : pe paraul Amaradia, amonte si aval pod DE 70 si pod C.F. Isalnita
- Craiova : – pe rau Jiu, amonte si aval pod Bucovat
– pe pr. Prodila si Canal Abator la Podari
- Brabova : – pe pr. Brabova la Seaca de Padure
– pe pr. Raznic la Predesti
- Catane-Nedeia: – pe pr. Desnatui la Barca
– pe pr. Balasan la Bailesti
- Baraj Isalnita : –pe raul Jiu
Merite speciale se cuvin sponsorului national Selgros, care a actionat cu 50 de angajati in parcarea de la Terasa Baniei, precum si la Bucovat, adunand peste 900 de saci de gunoi. De asemenea, au actionat cu unelte pentru a infurmuseta zona, prin tunderea ierburilor inalte, greblarea si netezirea zonei.
Multumiri speciale merita partenerii nostri :
- Garda de Mediu, prin identificarea operatorilor de salubritate din judet si contactul cu acestia, contactul cu primariile din judet, precum si cu voluntari in ziua de curatenie, echipati cu proprii saci si manusi
- Consiliul Judetean Dolj, care a inlesnit contactul cu primariile din judet
- Salubritate Craiova a sprijinit proiectul cu 11 masini de ridicare a gunoiului din zona metropolitana, cu voluntari, dar si cu resurse materiale (saci si manusi)
- Regia Autonoma de Transport Craiova, punand la dispozitie 8 autobuze pentru transportul voluntarilor in zona metropolitana
- EcoSud – groapa de gunoi ecologica de la Mofleni
Voluntari pentru curatenie au venit si din urmatoarele insitutii:
- Agentia Regionala de Mediu
- Penitenciarul Pelendava
- Penitenciarul de Maxima siguranta Craiova
- Jandarmeria Dolj
Tot cu voluntari au participat:
- Asociatia Romana a Tinerilor cu Initiativa – partener in organizarea proiectului in judetul Dolj
- Centrul de Voluntariat Craiova – partener in organizarea proiectului in judetul Dolj
- European Law Students’ Association (ELSA) Craiova
- DauPedala.ro
- Asociatia Aproape de Tineri
- Asociatia “Sanse Egale pentru Fiecare”
- Asociatia Studentilor din Facultatea de Fizica din Craiova
- NetRom
- Cummins Generator Technologies
- Polisea
- Ford Romania
- Metro Craiova
- Cornul Abundentei
- BCR Asigurari de viata
Sponsorii proiectului in Dolj: FORD Romania (15.000 de saci si 3.000 de perechi de manusi), Popeci Utilaj Greu (5.000 de saci), Elpreco (3.000 de saci) si Polisea (tricouri inscriptionate pentru echipa organizatorica, precum si 2000 de diplome pentru voluntari)
Acestea sunt doar rezultatele provizorii, zilele urmatoare vom avea situatia reala, in urma transmiterii de catre primarii a numarului exact de voluntari si saci de gunoi stransi.
Consideram ca proiectul si-a atins scopul, inregistrand un adevarat succes in judetul nostru!
A fost foarte interesant! Probabil voi mai participa!
Aveti idee cand pot ridica diplomele? As vrea sa depun un CV zilele astea. :)
Mersi!
Buna ziua! Vă rugăm să luați legătura cu Mădălina Marinescu [email protected], coordonatorul județului Dolj, pentru a afla mai multe informații sau trimiteți un e-mail la echipa noastră de Resurse Umane ([email protected]). Mulțumim!