Este extrem de dificil să creezi un mediu sănatos în mijlocul unui oraş aglomerat precum Tokyo. Şi pentru că societatea se confruntă din ce în ce mai des cu această provocare, arhitectura japoneză îşi menţine şi dezvoltă principiul care o defineşte: ecologia.
Arhitectul Kengo Kuma este renumit pentru ideile sustenabile pe care le propune: mobilier sau construcţii ecologice, de cele mai multe ori demontabile, realizate prin îmbinări inteligente.
Şcoala elementară afiliată Universităţii Teikyo din Tokyo constituie o soluţie arhitecturală sustenabilă propusă de echipa colaboratoare a arhitectului japonez. În acest sens, acoperişul este proiectat astfel încât să preia căldura cu ajutorul unui colector solar, amplasat în partea de sud, care stochează energia pentru perioadele friguroase. În plus, acesta are şi un sistem de recoltare a apei de ploaie.
Şcoala este placată la exterior cu lemn de cedru tratat termic, pentru a îi asigura o rezistenţă mai mare în timp şi este proiectată astfel încât să răspundă activităţilor şi programei şcolare, având aspectul a 12 case terasate diferite. De asemenea, interiorul este finisat cu lemn reciclat, dispunând de panouri realizate din lemn de plop, paie şi stuf, pe care elevii îşi pot expune lucrările. Sălile de clasă sunt amplasate în partea sudică, dispunând de ferestre luminoase iar, în partea de nord, desparţite de un coridor, se află biblioteca şi cantina şcolii. În plus, şcoala integrează un atrium pe toată înălţimea celor trei nivele.
Realizată din materiale ecologice şi având o arhitectura adaptată zonei şi activităţilor care se desfăşoară în interior, şcoala creează astfel o ambianţă propice studiului, în ciuda agitaţiei vieţii urbane.
http://kkaa.co.jp/works/teikyo-university-elementary-school/
Tradus şi adaptat de Laura Păun