Parlamentul European a votat in favoarea proiectului directive europene privind pungile folosite pentru transport, proiect ce a fost prezentat Comisiei pe 4 noiembrie 2013.
Ca urmare a votului, Parlamentul European a fost de acord cu reducerea consumului de pungi de plastic usoare (reducere de 50% pana in 2017 si 80% pana in 2019, comparative cu cifrele din 2010).
Statele member vor putea limita utilizarea pungilor din plastic, folosind o derogare de la articolul 18 al directivei privind ambalajele si deseurile de ambalaje.
Parlamentul European a propus, de asemenea, eliminarea pungilor care se fragmenteaza si nu sunt biodegradabile si interzicerea substantelor nocive din compozitia pungilor de plastic. Prin urmare, utilizarea materialelor plastic oxodegradabile (plastic obişnuit îmbogăţit cu aditivi, ce declanşează dezintegrarea plasticului, dar care conţin de multe ori şi metale grele) nu este considerata o optiune viabila.
Proiectul de lege permite tarilor care au implementat o interdictie, cum ar fi Italia, sa pastreze legislatia in vigoare. Italia a reusit sa reduca la 50% utilizarea pungilor de unica folosinta si odata cu scutirea pungilor compostabile certificate au reusit sa isi indeplineasca si obiectivele legate de devierea deseurilor organice
De asemenea, acesta permite tarilor care au implementat-o taxa, ca Irlanda, sa aiba pungi reutilizabile care nu pot fi vandute la un pret mai mic decat pretul taxei. Irlanda a realizat o reducere de 80% a consumului pungilor de unica folosinta cu taxa de 22 de centi, iar acest lucrua sigura ca pungile reutilizabile nu vor fi vandute pentru mai putin (lucru care ar duce la o crestere a numarului total de pungi folosite).
Cu toate acestea, lupta nu a ajuns inca la sfarsit. Dupa aceasta decizie luata de Parlament, proiectul de lege va trebui aprobat de Consiliul European. Ministrii de mediu ai UE se vor intalni pe 12 iunie pentru a dezbate, printer altele, si aceasta problema.
Intre timp, va invitam sa urmariti acest filmulet despre poluarea cu plastic, realizat de Seas at Risk : click aici .
Tradus de Sonia Gravilescu
Am inteles stirea dar mai bine o tineai la nivel de titlu fara sa mai “traduci” si restul. De la “Proiectul de lege permite…” te sfatuiesc sa mai treci odata textul prin google translate dar de data asta sa-l salvezi in swahili ca tot dracu’ ala e.
Bună ziua,
Silaghi David mă numesc, sunt din Oradea. Acum doi ani când am făcut lucrarea de licență și am făcut o cercetare între blogurile din România, mai exact despre blogurile ca și instrumente de marketing, poate că și pe Dvs. v-am căutat. Am primit 250 răspunsuri pe care le-am putut folosi și a ieșit o lucrare foarte bună.
Acum urmează să fac lucrarea de dizertație și aș dori să analizez puțin blogurile de companie, mai exact o comparație între blogosfera americană și română. Deja am și primit câteva răspunsuri positive, iar acum caut bloguri din România și aș dori să întreb dacă ați fi deschiși la câteva întrebări?
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Cu respect,
Silaghi David
Buna,
Ne bucuram sa auzim astfel de vesti.
Poti sa trimiti intrebarile la adresa [email protected].
Multumim. :)
O decizie foarte buna. Mediul trebuie protejat iar pungile de plastic sunt folosite in exces. Trebuie incurajata folosirea pungilor din hartie sau alte materiale biodegradabile.