O firmă de arhitectură din São Paulo plănuiește să reducă poluarea dintr-o zonă a orașului cu trafic intens, unde este o autostradă suspendată. Cum vor face asta? Vor să instaleze o grădină suspendată sub autostradă, formată din plante alese special pentru calitățile lor de curățare a aerului.
Când a fost construită autostrada din centrul orașului São Paulo în 1971, oamenii au apreciat faptul că traficul a fost îmbunătățit. Însă numărul mare de mașini din prezent a dus la creșterea poluării aerului într-un oraș în care mii de oameni mor anual din această cauză.
Au existat numeroase dezbateri pe tema poluării aerului și poluării fonice provocate de autostradă și s-a ajuns la decizia de a o închide pe timpul nopții și sâmbăta. În patru ani, orașul are termen să decidă soarta drumului și în 16 ani sunt obligați să pună în aplicare soluția găsită.
Între timp, un grup de designeri de la o firmă de arhitectură plănuiește să transforme locul de sub autostradă într-un spațiu urban care reflectă identitatea locală. Proiectul se va concentra pe crearea unui loc deschis, în care oamenii să se relaxeze, care nu numai că va fi plăcut ochiului, dar și va reduce cantitatea de emisii de carbon din zonă.
Acest loc neglijat are un potențial foarte mare datorită locației sale din apropierea universității, spațiilor de birouri și a restaurantelor. Am observat că este cel mai poluat loc din oraș. De aceea, propunem o soluție de a curăța și revitaliza zona, declară Margaux de Noiron, coordonatorul de comunicare al firmei de arhitectură Triptyque, cea care a venit cu ideea grădinii suspendate.
Planul lor este ca spațiul dintre barierele mediane dintre sensurile drumului să fie decupate, astfel încât lumina să pătrundă pe sub autostradă și să ajungă la plante. În secțiunile dintre pilonii autostrăzii vor fi construite magazine diverse și locuri de socializare. Chiar sub autostradă, designerii plănuiesc să amplaseze o grădină suspendată, care va filtra 20% din poluarea aerului din zonă.
În momentul de față, locul nu arată prea bine din cauza mizeriei, a zgomotului făcut de mașini și a lipsei de lumină. Prin decuparea părții din mijloc a drumului și lăsând lumina să pătrundă, curățând zona, acoperind-o cu plante și încurajând activitățile sportive, culturale și micile magazine, vom însufleți zona, pentru beneficiul locuitorilor, mai povestește Margaux de Noiron.
Autor: Florina Mirică
Surse articol: Inhabitat, FastCoExist