Un raport întocmit de către Hilal Elver și Baskut Tuncak, prezentat în fața Națiunilor Unite, previne asupra consecințelor catastrofale generate de folosirea pesticidelor și învinovățește tacticile de marketing lipsite de etică ale producătorilor. Raportul critică și obiceiul companiilor de a nega consecințele în mod sistematic. Piața internațională a pesticidelor valorează 50 de miliarde de dolari, iar companiile încearcă să opună rezistență reformelor și reglementărilor.
Conform experților în alimentatie și poluare de la Națiunile Unite, ideea conform căreia pesticidele sunt necesare pentru a hrăni o populație în continuă creștere este un mit. Raportul lui Elver si Tuncak, prezentat luna trecută în fața consiliului drepturilor omului, critică în mod dur corporațiile globale care fabrică pesticide și le acuză de negarea în mod sistematic a daunelor, folosirea de tehnici de marketing lipsite de etică și agresive și influențarea guvernelor, fapt care a obstrucționat reformele și a paralizat aplicarea restricțiilor asupra pesticidelor la nivel global.
Raportul afirmă că “pesticidele au efecte catastrofice asupra mediului înconjurător, sănătății oamenilor și asupra întregii societăți”. Anual survin 200.000 de decese din cauza otrăvirilor. Autorii afirmă că “este timpul să creăm un proces global pentru a face tranziția către o producție agrară și alimentară sănătoasă și sigură.”
Se preconizează că în anul 2050 populația globului va crește de la 7 la 9 miliarde de oameni. Industria pesticidelor afirmă că produsele ei sunt esențiale pentru protejarea producțiilor agrare și totodată pentru asigurarea unei cantități suficiente de alimente.
Hilal Elver susține că afirmația de mai sus este un mit. Utilizarea unui număr crescut de pesticide nu are nicio legătură cu ameliorarea foametei la nivel global. “Conform Organizației Națiunilor Unite pentru hrană și agricultură (Food and Agriculture Organisation), în prezent avem resurse suficiente pentru a hrăni 9 miliarde de oameni. Producția este cu certitudine în creștere, problemele sunt sărăcia, inegalitatea și distribuția.”
Elver, care în scopul elaborării raportului a vizitat insulele Filipine, Paraguayul, Marocul si Polonia, afirmă că puterea corporațiilor asupra guvernelor și asupra comunităților științifice este extrem de importantă. “Dacă vrei să te ocupi de problema pesticidelor trebuie să apelezi la companii – de aceea folosim aceste cuvinte dure. Companiile vor nega acuzațiile, dar mai există și mărturiile cetățenilor.”
Autoarea afirmă că unele țări dezvoltate, precum statele Uniunii Europene, au impus reglementări stricte împotriva pesticidelor, care se bazează pe principiul prevenirii. Uniunea Europeană a interzis folosirea de pesticide neonicotinoide, care afectează albinele, o mișcare ce a întâmpinat o opoziție puternică din partea industriei. Aceasta a mai menționat și faptul că alte țări dezvoltate, precum Statele Unite, nu au aplicat principiul precauției.
Elver mai afirmă și faptul că deși consumatorii din țările dezvoltate sunt mai bine protejați de pesticide, de cele mai multe ori acest lucru nu se aplică și în cazul lucrătorilor agricoli. În Statele Unite, 90% dintre lucrătorii agricoli nu au acte, iar lipsa de asigurare medicală și protecție din partea guvernului are drept consecință expunerea lor la efectele pesticidelor.
Raportul prezintă și exemple de pesticide care au fost interzise în anumite țări, dar care continuă să fie produse acolo pentru export. Raportul afirmă ca expunerea cronică la pesticide a fost corelată în mod direct cu apariția unor boli precum cancerul, Alzheimer, Parkinson, dereglări hormonale, și sterilitate.
Cu toate că responsabilitatea aparține producătorilor și comercianților, fiecare dintre noi ne putem aduce contribuția la o agricultură sustenabilă prin cumpărarea de produse alimentare organice din magazinele mari sau prin achiziționarea direct de la sursă. Efectele folosirii pesticidelor se produc în lanț și afectează numeroase aspecte ale vieții pe termen lung.
Articol tradus de: Antonia Petre
Sursă articol: The Guardian