Microplasticul în alimentație: o amenințare invizibilă

În ultimii ani, plasticul și microplasticul au devenit două dintre cele mai dezbătute subiecte în comunitatea științifică și mass-media. La nivel mondial, folosim peste 1,5 miliarde de sticle de plastic zilnic. Mai mult decât atât, peste 40% din plasticul produs este folosit doar o singură dată, iar peste 7 milioane de tone ajung anual în oceane. Acest material face parte din viața multora dintre noi și este nevoie de un efort comun și îndelungat pentru a reduce cantitatea folosită.

Să vorbim despre microplastic!

Plasticul se regăsește în majoritatea lucrurilor pe care le folosim astăzi: de la caserole, sticle de apă și băuturi răcoritoare, produse de curățenie și echipamente medicale, până la automobile, echipamente electronice, jucării, mobilier de grădină și inclusiv îmbrăcăminte. Prin expunere la soare, apă și căldură, plasticul se decompune în particule cu dimensiuni mai mici de cinci milimetri, numite microplastice.

Aceste particule provin din diverse surse, inclusiv deșeuri de plastic mai mari, care se descompun în timp, și produse de uz zilnic, precum cosmetice și haine sintetice. Odată eliberate în mediu, aceste particule ajung în oceane, râuri și, în final, în lanțul alimentar. Iată cum ajunge microplasticul în farfuria ta:

Apa

Potrivit studiilor, apa de la robinet și cea îmbuteliată conțin particule de microplastic. Acest lucru se întâmplă din cauza poluării apei cu deșeuri de plastic care, în timp, se descompun în particule mai mici.

Fructe și legume

Deși pare greu de crezut, chiar și acestea pot conține microplastic. Plantele absorb apă din sol, iar dacă acesta este contaminat cu microplastic, poate fi absorbit de rădăcini și, în final, există șanse să ajungă în farfuria ta.

Fructe de mare

Peștii și alte organisme marine ingerează microplasticul din apă, iar atunci când sunt consumate de oameni, microplasticul ajunge și în organismul nostru.

Sarea de mare

Poluarea oceanelor este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm, iar cercetările arată că sarea de mare conține microplastic.

Ce efecte are microplasticul asupra sănătății noastre?

Cu toate că multe studii sunt încă în desfășurare, există câteva preocupări majore:


Inflamații și toxicitate: microplasticul poate provoca inflamații în organism. De asemenea, aceste particule pot adera la toxine și chimicale nocive care, odată ajunse în corp, pot provoca diverse afecțiuni;


Perturbări endocrine: anumite tipuri de plastic conțin substanțe chimice care pot dezechilbra sistemul endocrin și hormonal;


Risc de cancer: deși nu există dovezi clare în acest sens, unele studii sugerează că expunerea prelungită la microplastic poate crește riscul de cancer;


Ce putem face pentru a elimina microplasticul?


Deși este aproape imposibil să eliminăm complet microplasticul din alimentație, există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a reduce expunerea:

  1. Folosește un filtru de apă de înaltă calitate pentru a reduce particulele de microplastic din apa pe care o consumi.
  2. Cumpără alimente organice sau din piață – acestea sunt mai puțin susceptibile să fie cultivate în soluri contaminate cu microplastic.
  3. Renunță să mai cumperi haine din materiale sintetice, precum nylon, poliester, fibre acrilice, vâscoză și spandex și alege materiale naturale, precum lână, bumbac și in.
  4. Înlocuiește produsele din plastic cu altele sustenabile, precum caserole din sticlă, sticle de apă din inox, sacoșe reutilizabile și paie din sticlă sau metal.
  5. Evită să folosești produse cosmetice care conțin microplastic și optează pentru cele pe bază de ingrediente naturale sau organice.

Microplasticul în alimentație este o problemă care necesită atenția noastră. Nu uita să ai grijă de tine și de natură!

Împreună pentru o planetă mai bună și mai curată!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *