După trei ani de pauză, pe 24 septembrie facem din nou curătenie în toată țara într-o singură zi, alături de Republica Moldova. Așa că luați-vă mănusile și hai la treabă!
Mai știți cum am început totul?
Povestea “Let’s Do It, Romania!” a început în vara lui 2009 cu un video de-a dreptul nebunesc: o echipă inimoasă din Estonia povestea cum au reușit să facă într-o singură zi curătenie în toată țara, în 2008. Inițiatoarele proiectului, Liana Buzea, activistă eco și fondatoare a unui ONG și Anamaria Hâncu, pe atunci membră a aceluiași ONG, s-au întrebat „Cum ar fi dacă?” și au plecat la drum să strângă oameni la fel de dornici de implicare.
Așa s-a format grupul Doerilor de la “Let’s Do It, Romania!”. Visul nostru? Sute de mii de români uniți pentru o cauză comună: România curată.
De unde să începem și cum să construim, cărămidă cu cărămidă, un proiect de o asemenea amploare? Echipa din Estonia ne-a fost alături și ne-a îndrumat, pas cu pas, să coagulăm echipele locale și partenerii și ne-au învătat despre cartare și Harta Deșeurilor. În primele luni de proiect s-au format în București mai multe echipe: HR, Comunicare, Logistică, IT, Fundraising.
Îmi place “Let’s Do It, Romania!” pentru oameni, suntem entuziaști, suntem optimiști, suntem ca o familie”, spunea Ionuț, IT Manager.
Apăruse pe nesimțite o energie frumoasă, oamenii erau veseli, iar echipa de HR, numită și „echipa japoneză” era cea mai numeroasă. De ce echipă japoneză? Pentru că ei se asigurau ca toată lumea să fie Zen:)
În primele luni eram priviți cu scepticism și nu trecea zi în care oamenii să ne spună că nu vom reuși. „Nimic nu-i bun în țara asta, nu veți schimba nimic.” De câte ori am auzit asta! Încet, încet, motivația noastră a fost clară: hai să arătăm că se poate și în România!
Așa că, în lunile ce-au urmat, ne-am propus să ducem vestea în toate zările. Am lansat Ziua de Curățenie alături de Ministrul Mediului, și el surprins de inițiativă, am organizat conferințe de presă în toate județele și am convins voluntari să ne ajute să realizăm prima Hartă a Deșeurilor din România, un instrument unic, util pentru a curăța deșeurile pe 25 septembrie, Ziua de Curățenie Națională. Mai țineți minte cum mergeați cu GPS-ul în natură pentru a identifica mormanele cu deșeuri? :)
Să nu credeți c-a fost ușor. Să bați la ușile autorităților locale și să le înfrunți negativitatea, să negociezi cu companiile care doreau cifre solide de la un proiect abia născut sau să creezi o platformă online în care voluntarii să încarce mormanele cu deșeuri au fost adevărate provocări pentru noi.
Este ceva ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă a României și se întâmplă acum”, spunea Ștefan, pe atunci coordonatorul echipei de fundraising.
Săptămânile treceau, iar noi ne simțeam tot mai mult ca într-un rollercoaster. Prindeam tot mai mult curaj cu fiecare zi și am început să ne întrebăm tot mai des: “Și ce ar fi dacă?”. Ce-ar fi dacă i-am convinge pe cei de la Pro TV să ne susțină? Cum ar fi dacă Smiley sau Holograf i-ar invita pe români la curățenie? Ce-ar fi să creăm jocul “Let`s Do It?”, Ce ar fi să avem un imn?
Pasiunea pe care o puneam cu toții, nopțile pe care le petreceam gândindu-ne cum i-am putea convinge pe români să iasă la curățenie sunt pur și simplu de neuitat.”, își amintește Anca, Communication Manager.
Ne-au sărit în ajutor companiile de salubritate, pentru a ne ridica sacii din ziua de curățenie, companii private care doreau să mobilizeze sute de voluntari, primăriile dornice să dea o mână de ajutor. Nimeni nu știa cum să facă proiectul, dar știau că își doresc să fie parte din proiect” , povestește Andrei Coșuleanu, Director Executiv Let’s Do It, Romania!
Energia noastră pozitivă cucerea, încet, încet, întreaga Românie. Oamenii erau îmblânziți și convinși de dorința noastră imensă de a face bine și ne ajutau cu tot ce aveam nevoie. Era de ajuns un mesaj pe Twitter: „Ne poate ajuta cineva cu o cameră de filmat pentru mâine?”și găseam un sprijin în câteva minute. În luna septembrie, Ziua de Curățenie Națională era pe buzele tuturor românilor.
Și-a venit și 25 septembrie 2010.
N-o să uit niciodată momentul în care, fiind pe teren, am văzut grupurile vesele de voluntari care adunau deșeuri. Deși știam că erau mulți înscriși, a fost cu totul altceva să-i văd în realitate. Atunci am realizat: datorită nouă acei oameni au venit acolo! Și a fost wow!”, completează Anca. În toate colțurile României, oameni de toate vârstele, înarmați cu saci și mănuși, spuneau “We Did It!”.
Pe 25 septembrie 2010, peste 200 000 de români au ieșit să facă curățenie în România. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât pe site erau înscriși 70.000 de oameni din toată țara, insă la curătenie li s-au mai alăturat 130.000, înscriși la punctele de înregistrare. Este cea mai mare mișcare socială din România și am reușit datorită vouă, voluntarilor care au crezut că se poate și în țara noastră!
A fi Doer a devenit deja o atitudine. După ce vezi că ai reușit să scoți la curățenie peste 200 000 de oameni, să îi unești într-o cauza comună, îți dai seamă că dacă ai dăruire, te implici și chiar crezi în ceva, poate să îți iasă orice”, încheie Iulia, membru al echipei de training.
Pe 24 septembrie, facem din nou curățenie în România, pentru a cincea oară. Hai să scriem un nou capitol în povestea “Let’s Do It, Romania!”. Ce zici, vrei să faci parte din ea? Let’s Do It Again, Romania!