Litterati este o aplicație de mobil care te ajută să semnalezi deșeurile pe care le găsești aruncate. Ne-a fost prezentată la conferința “Let’s Do It, World!” și ne bucurăm să dăm informația mai departe. Iată cum funcționează: atunci când vezi un deșeu aruncat într-un loc nepotrivit, îi faci o poză, GPS-ul ajută la identificarea locului unde a fost făcută fotografia, iar tu selectezi brandul produsului aruncat. După aceea, desigur, îl duci la un coș de gunoi. Din asta rezultă o hartă a deșeurilor din întreaga lume, toate fiind clasificate și cuantificate. Aceste date vor fi folosite pentru a lucra cu organizațiile și companiile pentru a găsi soluții sustenabile.
Aplicația a fost creată de Jeff Kirschner, un fost antreprenor tech, care, după ce a devenit părinte, a devenit obsedat de curățarea deșeurilor. El este convins că, în adâncul sufletului, mulți oameni împărtășesc această repulsie față de aruncarea în natură a deșeurilor și își doresc să facă ceva în legătură cu asta.
Nu este vorba despre a da vina pe cineva, este vorba despre schimbul de informații care pot crea un impact pozitiv asupra planetei, spune Kirschner, menționând că, împreună cu țigările, deșeurile de la Starbucks sunt cele mai fotografiate lucruri. Poate că la un moment dat cei de la Starbucks, care cu siguranță nu sunt vinovați pentru că oamenii aruncă ambalajele și paharele lor, vor dori să creeze o campanie cu noi, cu scopul conștientizării problemei deșeurilor. Sau poate că putem arăta municipalităților datele noastre cu zonele în care se aruncă multe deșeuri, pentru ca ei să amplaseze coșuri de gunoi acolo, explică Kirschner.
Nu am nicio idee despre ce se va întâmpla cu aplicația în viitor, dar eu știu că există doi oameni în lume care nu vor arunca niciodată deșeurile pe stradă sau în natură: copiii mei. În cazul în care, în cele din urmă, acestea sunt singurele două persoane pentru care Litterati va funcționa, atunci va fi meritat tot efortul, afirmă Kirschner.
Iată o listă cu zonele în care au fost identificate deșeuri cu ajutorul aplicației și cele mai întâlnite tipuri de deșeuri:
O aplicație al cărei scop este identificarea zonelor cu deșeuri este și “Let`s Do It, Romania!”, care poate fi descărcată gratuit de pe Google Play Store sau AppStore. Cu ajutorul ei, poți face o raportare, pe care noi o transformăm într-o sesizare oficială și o trimitem către autorităţi și o monitorizăm până la rezolvarea sesizării.
Cum să foloseşti aplicaţia în 4 paşi simpli:
- Descarcă şi instalează aplicaţia “Let`s Do It!”, disponibilă gratuit pe Google Play Store şi pe App Store
- Pozează mormanul de deşeuri şi pune-l pe hartă, împreună cu detalii relevante (componentă, dimensiuni)
- Aplicaţia sesizează autorităţile responsabile de curăţarea zonei – sesizarea se generează automat, iar tu primeşti constant notificări legate de statusul raportării
- Autorităţile trimit un răspuns în maximum 30 de zile, conform legii şi curăță zona raportată, iar tu eşti informat când situaţia este rezolvată
Let’s Do It, Romania! Let’s Do It, World!