Weekend-ul acesta, a avut loc la Sala Palatului Romanian International University Fair, pe scurt RIUF, prilej cu care, echipa Let’s Do It, Romania a fost invitata sa sustina un workshop. Asa ca duminica, mie si colegei mele Liana, ne-a revenit onoarea de a reprezenta echipa Let’s Do It, Romania in fata tuturor celor care s-au inscris pentru acest workshop, dornici sa afle mai multe detalii despre proiect, despre ce se afla in spatele ideii, cat si cum se munceste etc. E adevarat, publicul nu a fost foarte numeros, desi se inscrisesera destui, insa ne-am bucurat de prezenta si implicarea in discutie a participantilor la workshop.
De ce “Gandeste global, actioneaza eco-local”? Pentru ca practic, aceasta este ideea de la care a plecat organizarea proiectului in atatea tari din lume, implicit in Romania: problema este globala si multe state se confrunta cu ea: existenta deseurilor si insuficienta implicare a statului in gestionarea acestei situatii si aplicarea de masuri menite sa instaureze un echilibru. Importanta este intelegerea contextului local si adoptarea unor solutii propice situatiei.
Dat fiind contextul workshop-ului, am incercat sa povestim celor prezenti de ce ni se pare important sa faci voluntariat. Este adesea mentionata ideea ca a face voluntariat in Romania nu a atins aceleasi cote ca in strainatate si ca mai avem multi pasi pana cand toate sa capete un alt contur. Poate fi adevarat, dar cu toate acestea, experientele mele din ultima vreme imi arata ca nu e tocmai asa, cunosc multi prieteni/amici care au avut de castigat, implicandu-se in diverse proiecte de voluntariat din toate domeniile.
Le-am impartasit participantilor despre experienta mea ca voluntar de mediu in actiuni de plantari si ecologizari, precum si experienta ca membru intrun ONG de mediu. M-am bucurat sa aud ca si o parte dintre cei prezenti sunt implicati in asociatii sau ca au participat la actiuni ale ONG-urilor. Este dovada ca grija fata de comunitate inca exista in multi dintre noi!
Workshop-ul nostru a cuprins si o parte alocata situatiei deseurilor in Romania, atat ca solutii de gestiune, cat si de cantitatea generata. Uluirea de pe chipurile lor a fost si mai mare cand au vazut imagini dintr-o actiuni, altfel se intelege problema cand realitatea este infatisata in imagini, nu doar in cuvinte.
Prezentarea despre “Let’s Do It, Romania” a starnit curiozitati, intrebari nenumarate, entuziasm si dorinta de implicare, asa ca am mai castigat cativa oameni de partea noastra plus alte cateva zeci din randul celor cu care participantii de la workshop intra in contact.
Este placuta experienta intalnirii directe cu oamenii care ne urmaresc activitatea, care ne sustin si care vor ca si noi ca in septembrie sa schimbam ceva, sa facem ceva. Let’s Do It!