Anul acesta, am sărbătorit Ziua Internațională a Mediului alături de voluntari Medlife, dornici să curețe Pădurea Corbeanca de deșeurile care o acaparaseră.
Am stat de vorbă cu Ina Ilie, PR Manager MedLife Group, despre contribuția companiei și a angajaților la o Românie Verde.
MedLife România, cel mai mare operator privat de servicii medicale din România, duce mai departe misiunea sa de a face România bine, atât în domeniul medical, cât și în cel al educației și al sustenabilității pentru a îmbunătăți viața oamenilor, dar și a comunității.
- Medlife și-a propus ca misiune să facă România Verde și a început demersurile în acest sens în 2017. De ce ați ales și proiectele de mediu pentru a vă aduce contribuția în societate?
Am pornit de la o statistică foarte îngrijorătoare. Pădurile, ale căror funcții sunt în proporție de 70% vitale oamenilor, au scăzut dramatic în ultima perioadă, ajungând să reprezinte doar 28,95% din suprafața țării. Numai în ultimul an au fost identificate 9.444 cazuri de tăieri ilegale, 140.969,85 m3 de lemn, zone despădurite sau degradate. Cu toate acestea, continuăm să percepem viitorul ca și cum tot ce ne oferă ni se cuvine, uitând că noi suntem de fapt posteritatea și suntem responsabili de evoluția sa. Dar în fond ce este viitorul? Este creația noastră de azi, care depinde în totalitate de implicarea fiecăruia dintre noi. Iar această creație sunt copiii noștri, mediul înconjurător, ceea ce lăsăm moștenire generațiilor următoare.
În același timp, am constatat că nu scad doar zonele cu păduri ale României, ci și numărul copiilor care se nasc și vrem să fie viitorul țării. Cum puteam face o schimbare cu efecte pe termen lung, care să nu tragă doar un semnal de alarmă, ci să și implice oamenii în mod conștient și prin interacțiune emoțională?
MedLife își dorește să construiască zi de zi un viitor mai bun pentru România sub angajamentul Facem România Bine. Copiii sunt viitorul, iar odată cu ei trebuie să “creștem” și să construim mediul înconjurător în care aceștia să se dezvolte frumos. De aceea, ne-am propus să ,,facem bine” mediul prin acțiuni care să conteze și care să aibă efecte pe termen lung.
2. În ce au constat acțiunile MedLife de până acum?
Totul a început în anul 2017 când am lansat Facem Romania Verde, primul demers de responsabiltate socială dedicat mediului prin care ne-am propus să contribuim la sănătatea și la echilibrul generațiilor următoare, deoarece credem că natura și oamenii cresc împreună. Astfel, acest demers venea cu promisiunea de a planta câte un copac pentru fiecare nou-născut din maternitățile MedLife. Pentru ca proiectul nostru să prindă contur, am identificat una dintre zonele cu cel mai mare nivel de defrișare din România. Prin asocierea cu Fundația Conservation Carpathia ne-am luat angajamentul de a reîmpăduri o suprafață tăiată la ras din Munții Făgăraș. La finalul anului 2018 am reușit să finalizăm reîmpădurirea a 10 ha de teren. Fix la un an de la lansarea proiectului Facem România Verde au fost plantați 40.000 de puieți de brad, fag și molid, punându-se astfel bazele reconstrucției ecologice a unei zone greu accesibile și profund afectată de exploatările forestiere necorespunzătoare. Tot în anul 2018 am conturat cea mai lungă scrisoare cu promisiuni pentru generațiile viitoare. Astfel, timp de cinci luni, scrisoarea a adunat peste 2.000 de mesaje de la părinți, viitorii părinți, dar și de la angajați MedLife. Pentru ca promisiunile să prindă rădăcini, scrisoarea a fost plantată simbolic într-o capsulă a timpului, în Munții Făgăraș, în punctul de pornire pentru un nou traseu turistic în zona Munților Făgăraș, mai ales după ce pădurea va prinde rădăcini și va schimba aspectul zonei. În 2019, o echipă numeroasă formată din medici și personal de suport din București, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova și Iași au contribuit la plantarea de puieți de brad și molid pe un platou din Munții Făgăraș. Astfel, 70 de voluntari MedLife au plantat alți 15.000 de puieți, pentru o Românie mai verde.
Suplimentar, în fiecare an încercăm să reciclăm cât mai mult și să ne folosim de toate mijloacele existente pentru a reduce consumul și pentru a avea eficiență energetică în fiecare clinică MedLife. Reciclăm hârtie, ulei de gătit, echipament medical, consumabile medicale, baterii, becuri, pixuri și cartușe și tonere pentru imprimantă, containere reutilizabile și fier vechi.
3. Cum ați sărbătorit anul acesta Ziua Internațională a Mediului? Care au fost acțunile pe care le-ați făcut împreuna cu echipa MedLife?
Ziua Internațională a Mediului este un prilej de a trage un semnal de alarmă asupra importanței respectării și protejării mediului. Cu această ocazie, am continuat misiunea noastră de a Face România Verde și am demarat un demers de informare privind măsurile pe care le putem lua fiecare dintre noi pentru a însănătoși mediul. Suplimentar, am organizat o acțiune de ecologizare în zona Pădurii Corbeanca din apropierea Bucureștiului. La acțiune au participat peste 30 de voluntari MedLife care au reușit să strângă în aproximativ o oră peste 140kg de deșeuri depozitate iresponsabil. Prin această acțiune ne dorim să încurajăm angajații și partenerii din toată țara să acționeze în mod responsabil față de mediul înconjurător, pentru că doar împreună putem face România verde.
4. Care sunt acțiunile prin care încurajați un comportament eco-friendly la birou?
Ne dorim să reciclăm cât mai mult în cadrul companiei și să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a reduce consumul. Reciclăm hârtie, echipamente medicale, consumabile medicale, baterii, becuri și cartușe pentru imprimantă.
De-a lungul timpului am demarat o serie de acțiuni cu scopul protejării mediului:
- Am instalat coșuri de colectare selectivă a deșeurilor;
- Sălile de operație din cadrul spitalelor, și nu numai, au fost echipate cu iluminare LED și au fost implementate setări eficiente din punct de vedere energetic pentru încălzire, ventilație și aer condiționat, reducând astfel energia utilizată atunci când încăperile sunt folosite;
- Iluminarea LED este folosită în lifturi și în zonele de așteptare pentru pacienți;
- Bateriile și cartușele de imprimantă folosite pot fi colectate în spațiile special amenajate pentru acest scop;
- Am instalat produse care reduc consumul de apă sau reduc apariția apelor uzate contaminate;
- Noile construcții sunt proiectate pentru o mai mare eficiență energetică;
- Analizăm constant consumul de resurse pentru a reduce consumul de energie, emisiile și risipa;
- De la un an la altul reducem costurile pentru investiția în hârtie;
- Lucrăm cu furnizori pentru a procura echipamente și materiale care protejează sănătatea pacienților, a personalului și a mediului;
- Folosim echipamente și materiale cu ambalare minimă, care conțin cât mai puțin plumb, mercur, latex, clorură de polivinil plastic (PVC) și ftalat de di-etilhexil (DEHP), parfumuri.
5. Care este feedback-ul voluntarilor care participă la acțiunile sustenabile ale MedLife?
Angajații MedLife, atât personalul administrativ cât și cel medical, sunt dornici să participe la cât mai mult acțiunile sustenabile, fiind conștienți de importanța mediului înconjurător în determinarea calității vieții de zi cu zi. Feedback-ul pe care îl primim de fiecare dată este unul pozitiv și asta ne încurajează să continuăm.
6. Ce alte proiecte vă propuneți pentru a contribui la o Românie Verde?
Angajamentul MedLife, să Facem România Bine, implică să facem România Verde, cele două merg mână în mână și pot fi duse mai departe doar prin eforturi comune: autorități, companii, cetățeni.
Vom continua să susținem și să ne implicăm în proiecte care au ca scop însănătoșirea oamenilor, dar și a naturii.