Confortul oferit de utilizarea articolelor de unica folosinta este in detrimentul mediului inconjurator. Stim deja despre cei patru R: redu, refoloseste, reproiecteaza si recicleaza, iar acum exista un nou R: Refuza!
Vietile noastre sunt pline de obiecte care nu ne sunt necesare si fiecare dintre ele are un impact asupra mediului. Asta pentru ca, dupa cum sugereaza si numele, sunt menite sa fie folosite o singura data, iar daca nu sunt reciclate ajung la gunoi. De cele mai multe ori, aceste obiecte trebuie percepute ca resurse.
Majoritatea oamenilor folosesc obiecte de unica folosinta din comoditate. Mai jos gasiti opt obiecte pe care ar trebui sa le excludem din vietile noastre.
- Sticlele de apa facute din plastic
Exista o cantitate substantiala de poluare cu dioxid de carbon cauzata de productia sticlelor de plastic (din petrol), umplerea lor si, bineinteles, transportul. Totusi, cel mai important aspect este ca majoritatea sticlelor ajung in sol, unde dureaza sute de ani sa se descompuna. Iata trei sfaturi pentru a preveni cumpararea sticlelor de apa:
a. Instaleaza un filtru de apa acasa sau cumpara un recipient care filtreaza apa.
b. Cumpara o sticla de apa reutilizabila si ia-o cu tine oricand poti, mai ales daca esti insotit de copii.
c. Daca esti la restaurant, poti cere apa de la robinet in loc de o sticla cu apa si evita sa consumi apa de la sticla din import
- Capsulele de cafea de unica folosinta
Pe langa sticlele din plastic, capsulele de cafea de unica folosinta sunt alte produse foarte folosite, care ar trebui neaparat evitate. Cresterea in popularitate a masinilor de cafea care functioneaza cu capsule a facut ca utilizarea acestora atat acasa, cat si la munca sa creasca exponential.
Unde se duc aceste deseuri? Din nefericire, cele mai multe ajung in sol. Majoritatea capsulelor de cafea nu se recicleaza; chiar si cele reciclabile trebuie sa fie dezasamblate inainte de a fi reciclate. Nu suna convenabil, nu? Varianta sustenabila este de a-ti prepara cafeaua singur, este o solutie mai ieftina si polueaza mai putin.
- Recipientele de cafea din carton
Recipientele de cafea confectionate din carton sunt la fel de nefaste precum capsulele de unica folosinta. Cati dintre noi nu cumpara o cafea in fiecare zi in drum spre munca? Chiar daca achizitionezi o singura cafea pe saptamana, intr-un an, tot se vor aduna 52 de recipiente. In zilele noastre nu exista motiv pentru care nu am putea utiliza recipiente refolosibile cand cumparam cafea. Nu sunt scumpe si ar putea economisi bani, mai ales ca multe cafenele ofera reduceri clientilor care isi aduc propriul recipient.
- Cutiile cu pliculete de ceai
Nu ar parea ca plicurile de ceai sunt nocive pentru mediul inconjurator, dar, daca ne gandim bine, sunt destul de poluant, atunci cand sunt ambalate individual. Achizitionarea cutiilor cu plicuri de ceai genereaza mult carton si plastic, in timp ce capsa si firul de ata trebuie indepartate inainte de a fi reciclate (asta in cazul in care se preteaza la a fi reciclate). Este mult mai bine pentru mediul inconjurator sa achizitionam frunze de ceai intr-o singura punga de hartie sau intr-o cutie reutilizabila.
- Tacamurile de unica folosinta
Tacamurile de unica folosinta nu sunt necesare in niciun fel. Acum se pot cumpara tacamuri din lemn biodegradabile care sunt mult mai bune decat cele din plastic. Cu exceptia unei petreceri sau a unui eveniment, in multe cazuri nici nu ai nevoie sa folosesti tacamuri din plastic.
Pastreaza o furculita, un cutit si o lingura de acasa oriunde ai nevoie de ele (ex: la birou, in geanta) sau investeste intr-un set de tacamuri ieftin si reutilizabil. Tine minte sa ceri restaurantelor sa nu iti includa tacamuri atunci cand comanzi mancare acasa.
- Pungile de plastic
Ca sa-l citam pe comedianul Tim Minchin: trebuie “sa luam masuri drastice pentru a scapa lumea de plastic!”. Avem deja destule alternative la pungile de plastic de unica folosinta oferite in supermarket si anume pungile din panza! In jur de un milion de pungi de plastic sunt folosite in fiecare minut. Sunt convenabile, dar se dezintegreaza in mai mult de 1000 de ani si raman toxice chiar si dupa ce s-au descompus.
Solutia este sa refuzam pungile din plastic si in locul lor sa folosim o punga ieftina, durabila care se poate impacheta si poate fi depozitata in masina, geanta sau buzunar.
- Pungile de hartie de la supermarket
Desi multi oameni refolosesc pungile din hartie, la un moment dat tot vor ajunge in gunoi, deci ar fi mai bine sa nu fie folosite deloc. Folosirea lor nu este necesara, desi oamenilor nu le place sa isi puna legumele si fructele direct in carucior. Se comercializeaza diverse pungi reutilizabile, iar unele chiar permit spalarea alimentelor direct in punga. Unele supermarketuri au cutii in care se pot pune produsele alimentare si in care acestea din urma pot fi spalate acasa.
- Produse pentru igiena intima
In jur de 20 de miliarde de tampoane si absorbante sunt aruncate in fiecare an. Problema este ca plasticul din polietilena ce se gaseste in absorbante are nevoie de sute de ani pentru a se descompune. Absorbantele contin echivalentul a patru pungi de plastic! Exista doua variante mai bune pentru mediul inconjurator precum cumpararea absorbantelor refolosibile sau cupa pentru menstruatie.
Sursa foto: alohadenise.com
Articol publicat aici, tradus si completat de echipa “Let`s Do It, Romania!”.
Buna! Anul acesta cand se organizeaza ziua curateniei? Am pierdut cumva startul , ca nu am vazut pe nicaieri vreo promovare a campaniei!?Dar anul trecut, ce s-a intamplat …?
Salutare!! Anul trecut si anul acesta am organiza Let’s Do It, Danube si Let’s Do It, Corporate! nu am avut o singura zi nationala dedicata