A curăţa România de mormanele de gunoi sau a conştientiza responsabilitatea socială?
O să încep prin a recunoaşte că sunt fumătoare şi de cele mai multe ori arunc mucul ţigării pe jos, cu toate acestea mă enervează să merg la mare şi să simt cum calc printre mucuri de ţigări, cum plaja e un amestec de gunoi şi nisip.
Pentru a curăţa România de gunoaie, individul trebuie să se responsabilize social, nu să se oripileze doar pe moment de ceea ce vede. Cred că un lucru indicat ar fii formarea unei noi ramuri de poliţe, un fel de poliţie ecologică, ce va supraveghea şi va da amenzi. O astfel de poliţie ar putea funcţiona doar în perioada turistică a anului şi ar putea fi făcută ca un fel de practică de către studenţii de la Academia de Poliţie.
Deasemea, în România nu exista conceptul de lobby, iar un astfel de proiect care cere un fel de schimbare la faţă ar avea nevoie de un lobbyist ce ar putea motiva şi persuada autorităţile locale. Deşi în liceu am avut ocazia sa fac partea dintre cercetaşi am refuzat. Cred că acestă asociaţie ar putea fii printre primele implicate în acest proiect. Copii pot fii principala sursă de ajutor şi entuziasm. Cercetaşii sunt o asociaţie internaţională, prin urmare ar putea exista ajutor exterior. Există marile corporaţii şi bineînţeles Corporate social responsibility. Acest cod etic pe care îl au marile companii ar putea fii de ajutor în promovarea acestui proiect. Aşa cum la tv ni se spune să nu consumăm excesiv sare, de ce nu ni s-ar spune să aruncăm şi la coşul de gunoi. Copiii din şcolile generale sau din licee, din fiecare oraş, sub îndrumarea profesorului de sport sau de geografie ar putea să aibă mai multe ore în aer liber şi ar putea colecta gunoiul. De ce în maşină pe lângă trusa de prim ajutor nu am avea obligatoriu şi un sac mare de gunoi pentru ieşirile în aer liber?
Am observat un lucru trist cu cât gunoiul creşte în jurul nostru cu atât creşte şi nepăsarea noastra. Mă numesc Şarpe Alexandra, locuiesc în Bucureşti şi văd cum ne place să cultivăm gunoiul!