To DO, or not to DO..???

Bunã tuturor! Am simţit nevoia sã fac nişte precizãri…şi iatã cã în continuare am rãspuns cât am putut de punctual (subliniez cât am putut :))) la unele întrebãri pe care le-am primit în repetate rânduri. Enjoy!

Pilot Vs. Simulare – de ce facem curãţenie în Cluj pe 22-23 mai şi în Timiş şi Argeş pe 5-6 iunie?

Pentru început vã lãmuresc de ce facem aceste mici curãţenii înainte de 25 septembrie şi am sã subliniez câteva motive:

  • Sã vedem dacã s-a cartat bine, ca sã îi trimitem pe voluntari exact în locurile cu gunoi; pe scurt, dacã harta deşeurilor a fost întocmitã corespunzãtor.
  • Sã ne putem da seama şi de ce resurse vom avea nevoie pe 25 septembrie; câţi voluntari pentru o anumitã cantitate gunoi.
  • Ce nu iese bine. Unde mai avem de lucru.

Practic, este o simulare. Noi o numim „curãţenie pilot”, dar doar intern, pentru cã ni

s-a explicat de multe ori cã X sau Y poate înţelege altfel mesajul nostru, ceea ce ar fi total în defavoarea noastrã. Folosind acest raţionament am ales sã nu folosim nici cuvântul „simulare” pentru cã nu vrem sã se înţeleagã cã nu suntem puşi pe treabã şi cã nu are rost sã te agiţi şi sã participi acum, pentru oricum evenimentul „ bune” are loc în septembrie. NU! Ieşim mai devreme sã facem curãţenie în aceste trei judeţe şi o vom face cu toatã seriozitatea.


De ce avem nevoie de bani?

Am primit aceastã întrebare pe Tara lui Andrei unde participãm cu proiectul „Cartare Vrancea Let’s Do It, Romania!” (apropo, vã rugãm sã ne votaţi). Într-un fel ne-a întristat aceastã întrebare. De ce? Din douã motive: fie pentru cã oamenii nu conştientizeazã problema, fie nu am ştiut noi sã explicãm aşa cum trebuie ce presupune aceastã campanie şi ce costuri implicã (de orice fel). Aşa cã m-am hotãrât sã fac o listã cu primele lucruri care îmi vin în minte şi care costã.

  • De ce nu mediatizãm mai mult proiectul? De ce nu apãrem la tv? – sunt întrebãrile pe care le auzim în fiecare zi, atât de la persoane fizice, cât şi de la autoritãţi. În condiţiile în care nu dispui de un buget, trebuie sã faci acest lucru fãrã bani. Ca sã poţi face acest lucru fãrã bani trebuie sã convingi, ca sã convingi trebuie sã ai „dovezi” cã meritã sã investeşti. Ce alte dovezi înafarã de voluntarii înscrişi aveam noi acum 2-3luni?
  • Avem nevoie de bani ca sã ne putem susţine campania de promovare. Materialele promoţioale (afişe, tricouri, stickere) costã, iar cei de la smartgifts nu pot face faţã nevoilor noastre.
  • Avem nevoie de bani ca sã ne putem deplasa dintr-un oraş în altul şi sã nu fie nevoie sã ne împrumutãm de bani pentru a merge la o cartare sau pentru a deschide dialogul cu o autoritate din alt judeţ.
  • Avem nevoie de bani pentru a merge la cartare. Sunt foarte mulţi oameni doritori sã participe, dar care nu o pot face din motive de acest gen.
  • Oamenii din acest proiect fac voluntariat, dar asta nu înseamnã cã sunt obligaţi sã îşi susţinã financiar activitatea, pentru cã ne-am limita cu toţii participarea în funcţie nu numai de disponibilitate, ci şi de resursele financiare. Unii lucreazã şi au de susţinut o familie, alţii nu au venituri proprii. În plus, acesta este un proiect la care poate participa oricine, aşa cum poate.


De ce dãm bir cu fugiţii când vedem cuvântul „lider” pe formularul de înscriere pentru ziua de curãţenie?

Am primit foarte multe mesaje în care eram întrebaţi ce trebuie sã facã un lider de echipã, sau mai rãu, cã au renunţat sã se înscrie pentru cã nu vroiau sã fie lideri. Aşa cã simt şi eu nevoia sã fac câteva precizãri. Dacã te înscrii ca lider de grup nu însemnã cã ai mai multe responsabilitãţi sau obligaţii..ci pur şi simplu eşti persoana noastrã de contact, pentru cã noi lucrãm pe principiul descentralizãrii, pentru a eficientiza procesul de comunicare în primul rând. Aşa cã tu, ca şef de trib, vei avea doar responsabilitatea sã ţii legãtura cu ceilalţi membri ai echipei tale şi sã te asiguri cã au primit informaţiile necesare. Noi te vom contacta pe tine, iar tu la rândul tãu vei comunica cu ceilalţi, este simplu nu? În curând vor apãrea pe site şi explicaţiile privind aceastã „problemuţã” şi sperãm ca voluntarii sã nu mai întâmpine dificultãţi la înscriere din aceastã cauzã J


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *