De-a lungul timpului, întregi civilizații au decăzut ca urmare a supraexploatării surselor de apă, deci este imperativ să tratăm ceea ce avem cu grijă. Acestea sunt cuvintele lui Pratik Ghosh, un absolvent al Royal College of Art (RCA). Cu acest gând în minte, Ghosh a proiectat Drop by Drop, un sistem de filtrare a apei bazat pe plante, care explorează metode mai durabile de obținere a apei. Sistemul este capabil să curețe chiar și apele reziduale de la domiciliu.
Drop by Drop filtrează la fel ca procesele de transpirație în pădurea tropicală amazoniană. Potrivit lui Ghosh, prototipul său este o mini-biosferă care operează prin menținerea a patru factori esențiali pentru transpirație – umiditate, lumină, căldură și vânt – la nivel optim.
Aerul încărcat de umiditate este extras din sistem și condensat pentru a forma apă distilată pură, spune Ghosh pe site-ul său.
Cum funcționează?
O cupolă de sticlă acoperă instalația Drop by Drop, iar apa poate fi adăugată prin țevi. Apoi, purificarea este realizată de plantă: o lumină din sistem declanșează fotosinteza, iar instalația emite vapori de apă care pot fi în cele din urmă condensați pentru a deveni apă distilată. O pompă controlează fluxul de aer și ajută la accelerarea procesului. Sarea adăugată poate transforma apa distilată în apă potabilă.
Sistemul nu necesită multă muncă de întreținere. Dacă proprietarul nu este acasă, Drop by Drop devine o biosferă auto-susținută, după ce țevile sunt oprite datorită microbilor din sol și insectelor care furnizează dioxid de carbon. În plus, sistemul introduce oxigen în aerul din jur.
În acest moment, prototipului îi ia 12 ore pentru a filtra un pahar de apă. Dar Ghosh a spus că sistemul ar putea fi redimensionat pentru a acoperi un acoperiș tipic de casă,care ar putea să filtreze în jur de 160 de litri de apă în 12 ore.
Ideea este să schimbăm modul în care achiziționăm și consumăm apă la un nivel mai mare. Pentru a face acest lucru, trebuie să existe o schimbare în sistemul de valori și ce loc mai bun pentru a începe decât chiar la tine în casa? Se poate turna apă murdară colectată din bucatarie sau baie chiar în sistem, iar plantele te ajuta să o filtrezi, explică Ghosh.