Pe 24 septembrie, in Arges, 7.963 de voluntari si-au pus manusile si au iesit sa-si curete judetul. Munca lor a lasat in urma 10.463 de saci cu deseuri stransi. Toate acestea au fost posibile datorita implicarii echipei “Let’s Do It, Romania!” din Arges. Noi am discutat cu Dan Hodos, coordonatorul judetean, pentru a vedea cum a fost intreaga experienta.
1.Povesteste-ne cate ceva despre tine. A fost prima actiune de voluntariat sau aveai deja experienta?
Despre mine, in 2014 – 2015 m-am intors in Pitesti, acasa, dupa o viata in Bucuresti. De la inceput am venit hotarat sa ma implic in viata orasului. Am fondat in octombrie 2015 Clubul Civic CAESAR Pitesti, parte din Fundatia CAESAR. De atunci m-am implicat activ in proiecte civice, cum a fost si cel al LIDR. Societatea civila in Romania are o importanta foarte mare, mai mare ca niciodata. De fapt, daca ma gandesc bine, societatea civila acum se naste in Romania si acum incepe sa prinda contur si sa-si formeze actorii reprezentativi. Fara o societate civila prezenta si activa, societatea, in ansambu, isi pierde echilibrul. Arbitrajul civic este un ingredient absolut necesar in “viata cetatii”, iar lipsa lui atrage derapaje care ne pot influenta si afecta viata de zi cu zi.
2. Care au fost cele mai mari provocari intampinate in organizarea Zilei de Curatenie din Arges?
Un moment dificil a fost in dimineata actiunii, cand inca erau putin voluntari “dedicati” prezenti. Cand spun voluntari “dedicati”, ma refer la cei care vin cu manusi si saci de acasa, sunt pozitivi si nu gasesc motiv de nemultumire in orice, intr-o zi in care spiritul voluntar si altruist ar trebui sa domine starea generala.
3. Cum v-a schimbat Let’s Do It, Romania! la nivel uman, ce ati castigat datorita acestei experiente?
Ce am castigat noi, la Arges, ca echipa? Ne-am castigat unii pe altii si am realizat ca facem asta pentru că ne-am săturat să stăm pe margine și să fim simpli privitori, fără a acționa. Am realizat că dacă ne unim toți, pentru o singură zi, putem aduce schimbări vizibile judetului nostru, pentru că în România problema deșeurilor este una reală. Locuitorii judetului trebuie să înțeleagă importanța unui comportament responsabil față de mediu și necesitatea aplicării acestuia în viața de zi cu zi, pentru că gesturile mici schimbă lumea!
4. Povesteste-ne o intamplare de neuitat, memorabila de la Ziua de Curatenie Nationala.
Memorabil a fost sa vad ca, dupa-amiaza, acea “mana de oameni dedicata”, care a fost cu mine in teren, reusise sa stranga peste 130 de saci. Asa, cu zambetul pe buze! Memorabila a fost poza de final, cand am simtit cu totii implinirea sufleteasca data de un astfel de moment.
5. Ce le-ai spune tinerilor pentru a-i convinge sa faca voluntariat?
Viitoarea generatie trebuie sa inteleaga ca fiecare isi are locul in societate si ca fiecare e dator societatii. Implicarea activa va fi cheia unei societati solide, iar acest lucru va depinde de oricare dintre noi. Pentru viitoarea generatie va fi important sa pretuiasca munca, valorile autentice si sa urmeze exemplele potrivite.
Buna seara!
Felicitari tuturor copiilor si cadrelor didactice care se implica in astfel de actiuni! Si la Campulung s-a desfasurat o actiune de igienizare pe malul Raului Targului. Au participat elevi de la toate clasele si cadre didactice. Am o intrebare la dvs.: in anii anteriori am primit fie o diploma, fie o adeverinta de voluntariat si vrem sa stim daca in acest an se va primi vreun astfel de document?
Multumim!
Bună ziua! Ne bucurăm că ați participat. Trimiteți un e-mail la [email protected] cu lista profesorilor implicați, iar noi vă vom trimite adeverințele. Mulțumim!