Într-o lume în care milioane de sticle reciclabile sunt folosite în fiecare an, găsirea unor căi inovative prin care se pot reutiliza chiar în locul în care sunt colectate este o misiune nobilă. Un sat confecționat din sticle de plastic ne arată o noua abordare pentru reutilizarea sticlelor de unică folosință.
Satul se află în Isla Colón în provincia Bocas del Toro din Panama și este o comunitate eco ce se întinde pe o suprafata de aproape 34 de hectare, care în final va include 120 de case. Acestea vor avea sticle din plastic, cu rol de izolare, ceea ce nu numai ca va oferi un alt scop sticlelor dar va și menține temperatura interioară la 17 grade Celsius, mai puțin față de temperatura de afară, fără să mai fie nevoie de alte surse de energie. Datorită materialelor folosite, timpul si costurile de construcție sunt cu mult mai scăzute față de cele ale caselor tradiționale. Aceste case sunt, de asemenea, rezistente la cutremure.
Construcția caselor nu pare foarte diferită față de cea a unei case obișnuite, atâta timp cât nu știi ce se află în pereti, ceea ce le-ar putea face și mai atractive din moment ce nu toată lumea vrea să locuiască într-o casă care arată foarte diferit față de cea a vecinilor.
Ceea ce diferențiază acest sat față de cele construite în mod clasic este felul în care sunt construiți pereții, deoarece modelul se folosește de rame confecționate din rebar și plasă de otel, care sunt umplute cu sticle de plastic și mai apoi, după ce sunt adaugate cablurile electrice și canalizarea, sunt acoperite cu beton pe ambele părți.
Conform site-ului web al proiectului, mai mult de 10.000 de sticle din plastic au fost folosite în prima cladire, care a fost construita in toamna anului 2015, iar următoarea casă (o construcție încă în desfășurare ce aminteste de un palat) va necesita si mai multe sticle.
Pagina de web mai dezvaluie și că o persoană obisnuită, care consumă în medie 15 sau mai multe sticle de plastic pe lună, va folosi mai mult de 14.000 de sticle de-a lungul vieții, dar prin constructia unei case cu două etaje, aceeași cantitate de sticle poate fi îndepartată din ecosistem și folosită ca material de izolare, neutralizând amprenta de plastic. Bineînteles că ar fi mult mai bine ca acele zeci de mii de sticle de plastic să nu fie folosite deloc, dar având în vedere că aceste sticle se pot întalni la tot pasul, este o soluție corespunzătoare, mai ales în zonele fără facilități adecvate sau care prezintă costuri mari și alte impedimente când vine vorba de reciclare.
Sticlele folosite pentru primele case din proiect provin dintr-un program local de reciclare pus pe picioare acum câtiva ani de Robert Bezeau, creatorul si deținătorul orașului din sticle de plastic. Proiectul a fost gândit în trei faze de dezvoltare, în care se vor construi 120 de case impreună cu o acomodare eco, grădini pentru comunitate, parcuri mici si multe altele, rezultatul final fiind nu doar o comunitate, dar și un centru de educare și cercetare ce lucrează pentru a găsi soluții pentru marea problemă a poluării cu deșeuri din plastic.
La satul din sticle de plastic ne străduim să adunăm un colectiv de minți și trupuri care să lucreze împreună pentru a conștientiza opinia publică si pentru a lua parte la educarea planetei asupra efectelor pozitive ale construcțiilor ecologice cu materiale reciclate, explică Robert Bezeau.
Este o idee foarte interesantă, mai ales datorită proprietaților de izolare ale sticlelor de plastic. Pe lângă faptul ca acestea nu vor mai polua mediul înconjurător, se va putea face economie și la surse de energie care altfel ar fi folosite pentru a răci interioarele. Să sperăm că în curand vom avea astfel de comunități răspândite pe tot globul.
Autor: Antonia Petre
Sursă articol: Treehugger