Casele viitorului nu sunt cele care doar consumă energie, așa cum se întâmplă în prezent, ci sunt cele care produc energie, chiar mai multă decât au nevoie.
Iată 8 modele de case care produc atât de multă energie încât pot alimenta chiar și casa vecinilor:
- Casa-pilot ZEB din Norvegia este perfectă pentru o familie. Este alimentată de energie solară și geotermală, iar surplusul de energie produs ajunge pentru consumul unei mașini electrice pe tot parcursul anului. Casa are 18 metri pătrați și este un proiect demonstrativ.
- Casa “carbon positive” este prima din Australia de acest fel și produce mai multă energie decât consumă. Proiectată de ArchiBlox, casa are 75 de metri pătrați și primește multă lumină naturală, datorită fațadei sale cu geamuri duble, iar acoperișul este acoperit de plante și pereți din grădini verticale, care asigură izolare și umbră.
- Heliotrope este o clădire produsă în Germania, care se rotește la 180 de grade, pentru a urmări Soarele pe parcursul zilei și pentru a maximiza eficiența panourilor sale solare de pe acoperiș. Proiectată de arhitectul Ralph Disch, casa rotativă poate genera până la de cinci ori energia pe care o consumă și un sistem de reciclare a apei de ploaie, precum și un sistem prin care se face compost din reziduurile de la toaletă.
- Reședința de la plaja Cannon din Oregon are trei dormitoare și generează energie printr-o combinație de fotovoltaice, încălzitoare solare de apă, energie geotermală, sisteme de ventilatie cu recuperare a căldurii și o pompă de căldură.
- „House for life”, așa cum a fost numită ea, este o casă modernă și face parte din cele opt de acest fel finanțate de FKR Holding. Are aproximativ 190 de metri pătrați, are 2 dormitoare și este plasată strategic pentru ca timpul iernii să fie încălzită în proporție de 50% de energie solară. Clădirea include un sistem fotovoltaic, încălzitoare solare de apă, pompă de căldură, geamuri de optimizare a căldurii și un sistem automatic de ventilație naturală.
- B10 Aktivhaus este proiectată de Werner Sobek Group și produce energie pentru a alimenta în plus două mașini electrice și casa vecinului. Locuința de 85 de metri pătrați are un sistem de energie inteligent care poate fi controlat de la distanță de un smartphone sau de o tabletă și este programat să învețe și să se adapteze la obiceiurile proprietarului.
- Casele de oraș Roxbury, proiectate de Interface Studio Architects sunt lipite unele de altele și fiecare locuință este acoperită de 39 de panouri solare care pot produce în jur de 10.000 de kilowați pe an. Energia este mai multă decât pot consuma proprietarii, așa că aceștia pot vinde surplusul, obținând astfel un venit suplimentar.
- Casa Solcer este creată de Phil Jones și echipa sa de la Universitatea din Cardiff. Produce atât de multă energie încât timp de opt luni pe an își poate vinde excesul de energie. Căminul are trei dormitoare și costă în jur de 195.000 de dolari.
Tradus și adaptat de: Florina Mirică
Sursă articol: Inhabitat
Sursă poze: Sursa 1
Pe langa faptul ca sunt case care produc energie in loc sa consume, mai au si un aspect foarte placut si inovativ. Am vazut multi oameni care sa investeasca in panouri solare, incep sa ma gandesc ca e chiar profitabil sa faci o astfel de investitie.