Franța a adoptat săptămâna trecută o lege conform căreia supermarketurile nu mai au voie să arunce alimentele nevândute sau care sunt aproape de termenul de expirare. Mai mult, magazinele mari vor fi obligate să doneze alimentele respective către organizații caritabile sau grădini zoologice.
Noua legislație prevede că proprietarii magazinelor cu o suprafață de cel puțin 400 de metri pătrați vor fi nevoiți să semneze contracte de donație cu organizații caritabile. În caz contrar, vor primi o amendă de 3.750 de euro.
Legea a fost primită cu bucurie de băncile de alimente, care încearcă acum să găsească mai mulți voluntari, depozite și frigidere pentru a face față creșterii donațiilor.
„Cel mai important lucru este că vom putea crește calitatea și diversitatea alimentelor pe care le primim și le împărțim, datorită contractului de donație dintre supermarketuri și organizații caritabile. În ceea ce privește balanța nutrițională, momentan avem deficit de produse din carne, dar și de fructe și legume. Sperăm că legea ne va ajuta să facem rost de aceste produse”, declară pentru The Guardian Jacques Bailet, directorul Banques Alimentaires, o rețea de bănci alimentare din Franța.
Legea a venit ca urmare a campaniilor susținute de cumpărători și de organizațiile pentru combaterea sărăciei și a risipei alimentare. Activiștii încearcă acum să convingă Uniunea Europeană să adopte legislații asemănătoare în statele membre.
În ceea ce privește situația din România, la noi se aruncă anual la gunoi 5 milioane de tone de mâncare consumabilă, aproximativ 10% din alimentele de pe raft fiind astfel risipite.
Autor: Florina Mirică
Surse articol: Independent, The Guardian, Digi 24