Costa Rica este una dintre puținele țări din lume care au reușit în 2015 să se lipsească aproape în totalitate de combustibilii fosili. Timp de 285 de zile și-a alimentat rețeaua de electricitate doar din surse regenerabile.
Trei sferturi din energia cu care este alimentată țara vin din hidrocentrale, mulțumită unui sistem de râuri foarte mare și unor precipitații bogate. Restul vin din alte surse de energie regenerabilă, precum energia geotermală, biomasă, eoliană, solară.
Guvernul din Costa Rica își păstrează obiectivul de a renunța complet la combustibilii fosili până în 2021. În plus, își propune să reducă în general consumul de energie și să elimine dependența de combustibili fosili din transporturi.
Cetățenii au avut și alte beneficii, precum scăderea costului energiei cu aproximativ 12% în 2015, iar Institutul de Electricitate din Costa Rica se așteaptă ca în viitor să fie reduceri de prețuri și mai mari.
Costa Rica este un exemplu bun de urmat, însă nu este singurul. Multe locuri au făcut deja tranziția către electricitate obținută doar din surse regenerabile. Samso din Danemarca este prima insulă alimentată din regenerabile. Mai recent, Uruguay și unele orașe din SUA: Burlington, Vermont, Aspen, Colorado, toate au făcut tranziția către energie 100% regenerabilă.
Autor: Florina Mirică
Surse articol: EcoWatch, Phys.org, Tree Hugger, Digital Trends
Surse foto: Sursa 1