EFdeN este numele echipei locale de studenţi care va participa în perioada iunie-iulie la competiţia internaţională de construcţie a caselor sustenabile Solar Decathlon de la Versailles, Franţa. De asemenea, EFdeN este singura echipă din Europa Centrală şi de Est care concurează între cele 20 de echipe calificate direct în finala Solar Decathlon Europe 2014, din 16 ţări din Europa, America şi Asia.
Fiecare echipă are ca misiune proiectarea şi construirea unei case sustenabile, eficiente energetic, care să consume mai puţină energie decât produce. Studenţii au la dispoziţie 18 luni pentru a proiecta şi construi locuinţa, care va fi ulterior transportată şi asamblată la locul de desfăşurare a competiţiei, „La Cité du Soleil” („Oraşul Soarelui”), un sit amplasat special în Versailles. În această locaţie, prototipurile vor fi monitorizate timp de 18 zile în cadrul a 10 categorii distincte: Arhitectură, Inginerie şi construcţie, Instalaţii solare, Balanţa energiei electrice, Confort, Echipamente şi Operaţiuni, Comunicare şi conştientizare socială, Industrializare şi potenţial mercantil, Inovaţie şi Sustenabilitate.
Echipa românească este sustinută de Schneider Electric și este formată din studenţi de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, Universitatea Politehnica Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Aceştia dezvoltă prototipul de casă solară eficientă energetic EFdeN, a cărei particularitate constă în integrarea unui spaţiu verde într-o locuinţă eficientă energetic, o adevărată inovaţie în acest domeniu. Pentru construirea acestui proiect, Schneider Electric le oferă echipamente şi soluţii pentru producerea energiei solare, de distribuţie electrică, de automatizare şi de management al consumului de energie prin intermediul standardului KNX şi al sistemelor de management al clădirii, precum şi o staţie rezidenţială de încărcare a vehiculelor electrice. De asemenea, experţii companiei partenere vor ajuta echipa să integreze şi să implementeze echipamentele şi soluţiile pentru a obţine punctaje cât mai mari.
Iniţiată în anul 2002 de către Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Solar Decathlon este una dintre cele mai importante competiţii dedicate studenţilor din lume. Evenimentul are o dublă misiune: educativă, mobilizând studenţii în direcţia
cercetării şi dezvoltării, dar şi ştiinţifică, promovând inovaţiile în domeniul energiei regenerabile. Prototipurile dezvoltate în cadrul competiţiei trebuie să combine cât mai bine aspectele legate de design, accesibilitate, potenţial mercantil şi eficienţă. O noutate a ediţiei de anul acesta a Solar Decathlon este provocarea studenţilor pentru a găsi soluţii la probleme urbane existente, precum cea a densităţii la nivelul metropolelor.
Mai multe despre proiectul lor, aici.