Let’s Do It, România, Bistrița! – acțiune și educație pentru protecția mediului înconjurător

A fost odată… (în 12 mai 2012) o mică echipă de voluntari de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.1 din Bistrița care a participat, pentru a doua oară în acest an școlar, la campania  de curățenie națională ”Let’s Do It, România”. Personajele acestei povești sunt cei zece elevi (de nota zece!) însoțiți de opt voluntari din cadrul personalului școlii. Spațiul ales pentru igienizare a fost Pădurea Schullerwald, pădure aflată la marginea oraşului, loc de picnic, de relaxare pentru bistrițeni. Transportul copiilor a fost asigurat de către școală; pe drum am oprit, de câteva ori, oferind trecătorilor saci și mănuși, invitându-i să ni se alăture la curățenie. Spre surprinderea noastră, la ora nouă, când am ajuns la pădure, harnicii jandarmi bistrițeni aproape terminaseră curățenia; erau adunați deja zeci de saci cu deșeuri (selectate pe categorii); mai rămăsese o porțiune foarte mică de pădure pe care, în mai puțin de o oră, am reușit să o igienizăm.
De aicea, din poveste, înainte mult mai este…

Am scris, pe balone colorate și pe mici cartonașe/felicitări, mesaje ecologice pe care le-am oferit, împreună cu câte o pereche de mănuși, persoanelor care veneau la picnic, rugându-i să păstreze curățenia. Am asistat, apoi, la o demonstrație de localizare geografică cu ajutorul GPS-ului, – o ”lecție” în aer liber susținută d-nul Cristian Țetcu împreună cu d-na Păcurar Simona (din echipa judeteană LIDR). Am învățat să colectăm selectiv, ne-am amintit de ”Cei 3 R”, ne-am jucat, am cântat, ne-am fotografiat, am mâncat sandviciuri și minunatele cornulețe cu brânză pregătite de către d-na doctor Ecaterina Marica, special pentru noi  și am demonstrat, la rândul nostru, cum trebuie să arate locul de picnic, după servirea mesei. Am plecat spre școală în jurul orei treisprezece, luând cu noi oboseala plăcută după o muncă bine făcută și imaginea de final a unei păduri de poveste, a unui spațiu românesc ce merită admirat…

Și-am încălecat pe-o șa…mai spuneți povestea mea!

ECHIPA DE VOLUNTARI:
– Rusti Ioan, Axente Ionuț (cls. a IV-a); Timofe Cornelia, Sima Valentin (cls. a V-a A); Crișan Sabin, Pop Ancuța (cls. a V-a C); Rațiu Ioana (cls. A VII-a B); Sârb Cornelia, Nechifor Mihai (cls. A VIII-a A) și Timofe Gabriela (cls. a VIII-a C)
– prof. Teodora Popescu – coordonator echipă, prof. Imola Doris Vass–dir. adj, prof. Iulia Becheș, prof. Camelia Zurman, instructor de educație Doina Luca, d-na Ecaterina Marica-medic specialist, d-na Saveta Rus–asistent medical și d-nul Dorel Feier-șofer.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *