Let’s do it Romania, dovada Anului Voluntariatului în România

Anul 2011 este Anul Voluntariatului. Let’s do it Romania a ajutat mii de persoane să facă parte din acest lanţ european al voluntarilor. Campania s-a bazat pe resursele umane pentru a-şi atinge scopul.

Deşi acest termen este uneori greşit înşeles în România din cauza mentalităţilor, voluntariatul reprezintă o expresie a spiritului cetăţenesc şi indicator important al angajamentului cetăţeanului faţă de societate. Pe 24 septembrie 2011 s-au strâns pentru a pune umăr de la umăr pentru o Românie mai curată românii cărora le-a păsat, deoarece voluntariatul dezvoltă solidaritatea, elimină discriminarea, adună oamenii care au aceleaşi valori. De obicei voluntarii au studii superioare, sunt sportivi sau fac parte din acelaşi grup acest lucru find explicat prin cultura de grup unit prin aceleaşi interese. Acest lucru a fost dovedit prin faptul că şi în acest an baza au fost elevii. Pentru că educaţia face diferenţa. Iar educaţia înseamnă civilizaţie, aceasta din urmă reprezentând respectul de sine , faţă de cel de lângă noi, faţă de natură şi nu în cele din urmă civilizaţia înseamnă curăţenie.
Deşi are numeroase avantaje, voluntariatul întâmpină obstacole. Principalul este diferenţa aspiraţiile organizaţiei şi ale voluntarilor. Uneori voluntarii au nevoie de un traning iar perioadele în care voluntarii şi-ar putea manifesta mai bine interesul se suprapune cu vacanţelor. Anul acesta campania a fost primul pas spre o perioadă activă, prima dovadă că suntem pregătiţi să revenim la vechile obligaţii de după vacanţă. De asemenea lipsa informaţiilor, percepţia, judecata şi lipsa resurselor pentru materialele necesare voluntarilor pot afecta această activitate. Ca în fiecare an, voluntarii au contribuit atât fizic, psihic cât şi material.
Anul 2011, dedicat voluntariatului are ca obiective formarea şi pregătirea voluntarilor din Uniunea Europeană, îmbunătăţirea calităţii voluntarilor şi reorganizării actelor de voluntariat. Let’s do it Romania este dovada vie că voluntariatul a fost omagiat în Romania.(Alexandra Corolea)


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *