Green Point Managment, Adela Lazăr: Față de alți ani, situația colectării deșeurilor și a reciclării finale a acestora s-a îmbunătățit simțitor

 

Împreună cu Green Point Management, Let’s Do It, Romania! a organizat campania Let’s Get Green!. Concursul a ajuns în peste 500 de școli, unde peste 468.825 kg de ambalaje au fost colectate cu ajutorul Green Point. Adela Lazăr, co-fondator Green Point Management și Manager General ne spune cum au văzut competiția:

1. Cum a început colaborarea dintre Green Point și “Let’s Do It, Romania!”?

Proiectele și inițiativele Let’s Do It, Romania! îmi erau cunoscute de mult timp, știam de implicarea lor în salvarea mediului și dorința de a implementa sistemul de colectare selectivă la nivel de comunitate. După înființarea GreenPoint și având în vedere domeniul nostru de activitate, colaborarea cu echipa LDIR a venit ca ceva natural, normal, urmărind un parteneriat stabil pe termen lung.

  1. Ce așteptări ați avut la început de proiect? Vă așteptați să strângem 468825 kg de ambalaje în campania Let’s Get Green!?

Având în vedere anvergura campaniei și faptul că au fost implicați profesori, elevi și părinți din toate județele țării, ne-am dat seama de importanța pe care campania o va avea. Încă de la începutul parteneriatului am căutat să ajutăm atât financiar, cât și cu “know-how-ul” de care dispunem pe fiecare activitate prevăzută, urmărind pas cu pas rezultatele campaniei.

Cantitatea de deșeuri de ambalaje strânse într-un timp relativ scurt este uimitoare. Ne-a depășit cu mult așteptările de la începutul campaniei, dovadă că eforturile noastre nu au fost în zadar.

  1. Este campania – Let’s Get Green! Un proiect concludent pentru situația deșeurilor din România?

Da, este un proiect concludent, crescut organic, prin implicare, voință și dedicare din partea tuturor partenerilor. Pe lângă activitățile de conștientizare, training, educație ecologică aduse elevilor, profesorilor și părinților, campania are rolul de a trage un semnal de alarmă asupra situației existente privind deșeurile de toate tipurile, care de multe ori sunt aruncate la voia întâmplării, provocând daune majore naturii și habitatului în care trăim.

  1. Cum vedeți situația actuală a sistemelor de reciclare în România? Ce dificultăți întâmpinați?

Față de alți ani, situația colectării deșeurilor și a reciclării finale a acestora s-a îmbunătățit simțitor. Sistemul funcționează, există o piață deschisă, concurențială, în care cererea întâlnește oferta.

Există mult loc de îmbunătățire, mai ales la nivel legislativ. O implicare sporită a statului și a instituțiilor de decizie ar fi de bun augur. Implementarea sistemului “pay as you throw”, majorarea taxei la groapă de gunoi, dotarea populației cu infrastructură specifică de colectare selectivă etc. sunt măsuri ușor de implementat, cu efect imediat în creșterea cantităților colectate, sortate și reciclate.

  1. Cum ați vedea situația deșeurilor din România prin prisma unui jucător important pe această scenă? Ce dificultăți întâlnește Green Point în colectarea deșeurilor reciclabile?

O problemă arzătoare este cantitatea de deșeuri insuficientă pentru prelucrare și calitatea deșeurilor, care de multe ori este neconformă pentru procesul de reciclare. Colectarea deșeurilor se face în multe cazuri amestecat, infestarea cu impurități fiind mare, iar gradul de recuperare este mic. De aceea, este importantă adoptarea de măsuri ca cele prezentate mai sus, fiind necesar că toți actorii implicați în domeniul reciclării să lucreze pentru a putea crește cantitățile colectate.

  1. În situația actuală din România, este nevoie de un sistem de colectare al deșeurilor că oamenii să înceapă să colecteze selectiv? Sau este nevoie de aceste sisteme ca autoritățile să organizeze o infrastructură pentru colectarea selectivă a deșeurilor?

În situația actuală, autoritățile locale nu au nici expertiză, nici capitalul necesar pentru a  construi niște sisteme de colectare care să poată asigura întreaga infrastructură necesară cetățenilor pentru a colecta eficient și în care materialul să ajungă la reciclare.

Bugetele locale sunt destul de mici, iar investițiile în acest domeniu sunt mari. Actorii privați investesc sume considerabile în toate rotițele circuitului: colectare, transport, depozitare, sortare, reciclare.

Este nevoie de un parteneriat public-privat pentru crearea unui sistem de colectare al deșeurilor de la populație, prin oferirea unui incentive pentru persoanele care colectează selectiv, motivarea oamenilor fiind un factor important.  

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *