Let’s Do It, Romania! in presa internationala

Nici presa internationala nu a ramas indiferenta Let’s Do It, Romania!, asadar iata un alt articol despre proiectul nostru drag. Materialul original il gasiti aici

Suedia poate învăţa de la ţările mai sărace

Acum trei ani, un grup de tineri estonieni s-au săturat de gunoaiele împrăştiate peste tot în natură. Ca atare, aceştia au decis să-şi cureţe ţara, măcar o dată pe an. S-au grupat într-o organizaţie care se numeşte „Let’s Do It, Estonia”. Astfel, în 2009, 2010 şi 2011, tineri estonieni, dar şi destui adulţi, au identificat zonele pline de gunoaie, le-au cartografiat şi le-au curăţat temeinic.

Exemplul tinerilor estonieni a fost repede urmat de colegi de-ai lor din celelalte două state baltice. După Letonia şi Lituania, alte ţări de pe tot cuprinsul lumii s-au raliat iniţiativei baltice. Astfel s-a născut „Let’s Do It, World”, o organizaţie care reuneşte alte aproximativ 70 de organizaţii naţionale din ţări din toată lumea. Scopul tuturor acestor organizaţii e unul simplu: curăţarea propriilor ţări de gunoaiele de tot felul.


În afară de statele baltice, cele mai active mişcări de tineret de acest gen se găsesc în Portugalia, Slovenia, România şi Moldova. La sfârşitul lunii septembrie a acestui an, mai mult de un sfert de milion de tineri români, coordonaţi de organizaţia „Let’s Do It, Romania!”, au luat parte la (probabil) cea mai mare campanie de curăţenie din istoria ţării. Aceştia au strâns în total aproximativ 60.000 de tone de gunoaie. Impresionant, nu?


Faptul că în România există aruncate peste tot asemenea cantităţi de gunoaie nu mă miră deloc, având în vedere că locuiesc acolo. Însă, graţie iniţiativei promovate de organizaţia LDIR, această ţară va deveni ceva mai curată. A şi devenit deja, în bună măsură.


Surprinde, însă, un alt lucru: printre ţările în care activează astfel de organizaţii, nu se numără şi Suedia. Fireşte, se poate spune cu temei că Suedia nu e ţara în care voluntarii să poată strânge, într-o singură zi, zeci de mii de tone de gunoaie. Însă nici o ţară tocmai lipsită de gunoaie nu e. Ajunge să arunci o privire prin parcările de pe marginile autostrăzilor sau în cartierele mai sărace din marile oraşe, cum ar fi Rinkeby din Stockholm, Rosengard din Malmo sau Bergsjon din Goteborg. Ca atare, un fel de LDI Suedia ar fi o iniţiativă binevenită. Câteodată, chiar şi ţări mai sărace, cum ar fi Estonia, Portugalia sau România, pot da Suediei exemple bune de urmat.


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *