Dezvoltarea sustenabilă: 3 soluții pentru o lume mai curată

Principala grijă a omului în secolul vitezei, când totul se petrece rapid, este ca resursele să nu se consume și ele la fel de rapid. Astfel, dezvoltarea sustenabilă ar trebui să fie mai mult decât un principiu al ecologiei; dezvoltarea sustenabilă ar trebui să reprezinte un principiu de viață, după care să ne ghidăm fiecare dintre noi.
Ce se înțelege că ar trebui să facem noi, oamenii, în acest sens? Iată că sunt numeroase modalități de a acționa în direcția potrivită.
1. Hârtie rezistentă la apă, produsă din piatră
Există un prototip de caiet a cărui hârtie este produsă din piatră. Pentru că hârtia obișnuită se folosește de apă și lemn chiar și la reciclare, a fost necesar să se găsească o soluție. Astfel, piatra spartă în particule microscopice și legată cu ajutorul unor soluții speciale dă naștere unui tip de hârtie rezistent la apă și care poate fi reciclat pe termen nedefinit.
Sursa: Tech Insider (https://www.youtube.com/watch?v=wKRMmHW-IaM&feature=youtu.be)
2. Farfurii și tacâmuri comestibile
Acestea sunt o soluție excelentă la problema pe care o reprezintă plasticul de unică folosință. Anual, sunt produse sute de milioane de tone de deșeuri de plastic și carton în întreaga lume, majoritatea fiind ambalaje pentru mâncăruri și băuturi. Se preconizează că până în 2050, în ritmul actual, vor fi mai multe deșeuri din plastic în mări și oceane decât pești. În vreme ce în cazul cafelei, s-a găsit o soluție – pahare reutilizabile și termorezistente făcute chiar din boabe de cafea – trebuia să se găsească o soluție și pentru mâncare. Farfuriile și tacâmurile comestibile pot fi utilizate cu ușurință, iar după aceea pot fi mâncate. Dacă nu sunt mâncate, ele se descompun în 30 de zile. Acestea sunt făcute din tărâțe de grâu și sunt rezistente la apă.
Sursa: World Economic Forum (https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/10154862479806479/)
3. Drumuri făcute din plastic reciclat
Țările de Jos au în plan ca în următoarele 6 luni să construiască primul drum din plastic reciclat. Se estimează că un astfel de drum ar reduce poluarea și ar avea o durată de viață de trei ori mai mare decât un drum din asfalt. Plasticul reciclat va fi transformat în materie primă pentru tronsoane prefabricate, care vor fi fixate unele lângă altele cu ajutorul unor macarale. Astfel, se renunță și la excavatoare și celelalte mașini care sunt folosite de obicei pentru a construi drumuri, care generează și ele poluare. Partea și mai frumoasă este că la sfârșitul ciclului lor de viață, aceste drumuri pot fi reciclate pentru a produce noi tronsoane.
Sursa: World Economic Forum (https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/10154866860941479/)
Soluții există. Suntem gata să ne asumă răspunderea și să le adoptăm la scară largă?
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *