China construiește Marele Zid Verde pentru a combate deșertificarea

În Nordul arid al Chinei se desfășoară un proiect măreț care are scopul de a împiedica expansiunea deșertului Gobi: construirea Marelui Zid Verde.

Proiectul a început încă din 1978, iar planul Guvernului chinez  era să planteze peste 100 de miliarde de copaci, pe o lungime de 4.500 de kilometri. Problema care trebuie oprită este faptul că furtunile de nisip din deșerturile Gobi și Taklamakan acoperă deseori cu praf orașele Chinei, iar deșertificarea este un mare pericol.

Marele Zid Verde China 1

Conform unui studiu al Institutului de Științe Geografice și Resurse Naturale din Beijing, proiectul are rezultate pozitive. Peste 66 de miliarde de copaci au fost plantați până în prezent.

“Vegetația s-a îmbunătățit și furtunile de nisip au scăzut semnificativ în intensitate în zona Marelui Zid Verde, comparativ cu alte regiuni”, a declarat Minghong Tan, cercetător-științific.

Marele Zid Verde China 3

Nu se știe încă dacă plantarea copacilor este o soluție pe termen lung, iar planul a primit și critici. Hong Jiang de la Universitatea din Hawaii  spunea că atitudinea Chinei, care încearcă să controleze natura nu va funcționa, deoarece nu se pot planta pomi acolo unde ei nu cresc de obicei. El propune ca “în loc să controlăm natura, ar trebui să o urmăm. Asta înseamnă să lăsăm nisipului libertatea de a se extinde”.

Acțiuni de acest gen au mai fost desfășurate de-a lungul istoriei în mai multe părți ale lumii. Președintele Franklin D. Roosvelt a inițiat proiectul prin care 220 de milioane de copaci au fost plantați până în 1942, pe o arie de 29.900 de kilometri, din Canada până la râul Brazos.

Și în Africa există Marele Zid Verde din Sahara, iar din 2007 s-a lansat Inițiativa Sahel, prin care se plănuiește inversarea efectului de degradare a pământului și de deșertificare.

Autor: Florina Mirică

Surse articol: Descoperă.ro, New Scientist, True Activist

Surse foto: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *