Am stat de vorbă cu doamna Ambasador Therese Hydén de la Ambasada Suediei despre importanța sustenabilității și a unui comportament eco-friendly.
1. De ce ați ales proiectele de mediu pentru a vă aduce contribuția în societate?
Schimbările climatice și efectele lor asupra planetei și asupra mijloacelor noastre de trai reprezintă cea mai serioasă problemă cu care ne confruntăm astăzi, la nivel global. Acesta este motivul pentru care Suedia are obiective ambițioase în privința sustenabilității. Suedia vrea să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2045 și să aibă energie 100% regenerabilă. Mai este multă muncă de făcut pentru a atinge obiectivul, dar viziunea, legislația și voința politică se îndreaptă în această direcție. Eforturile de a atinge obiectivul sunt împărtășite de Guvern, de sectorul privat și de oameni deopotrivă. Este o responsabilitate pe care o împărtășim cu toții, ca indivizi și membri ai oricărei societăți. În funcția mea de ambasador, am datoria și posibilitatea de a lucra cu subiectele care sunt cele mai presante pe agenda politică și globală. Schimbările climatice și mediul sunt unul dintre ele. La nivel personal, încerc să îmi adaptez comportamentul de consumator. Sunt conștientă de impactul pe care stilul meu de viață îl are asupra mediului și depun eforturi pentru a-l limita, cum ar fi prin folosirea bicicletei în locul mașinii ori de câte ori pot și a nu folosi prea mult plastic. În funcția mea de ambasador în România, încerc să mă asigur că dau exemple bune și încerc să am un impact pozitiv prin implicarea și încurajarea activităților în sprijinul mediului. Un astfel de exemplu a fost participarea Ambasadei la Ziua Mondială a Curățeniei, când am mers împreună cu Let’s Do It, Romania! pentru a colecta deșeurile în afara Bucureștiului.
2. Care au fost acțiunile Ambasadei în domeniul sustenabilității până acum?
De fapt, am făcut din sustenabilitate o prioritate pentru noi la Ambasada Suediei la București. Motto-ul nostru #SuediaSustenabilă ne ghidează în ultimul an. Aceasta este o strategie generală prin care ne propunem să avem un impact în societatea românească prin schimbul de informații și exemple bune din Suedia. În țara mea, am învățat că este posibilă creșterea verde, și acest lucru înseamnă tranziția către o economie circulară fără efecte negative, sau limitate, asupra dezvoltării economice sau a societății. România este o țară în tranziție și cu o mulțime de oportunități pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și transformare digitală. O parte importantă a ceea ce putem face este să împărtășim informații despre bune practici, soluții durabile și tehnologii ecologice. Am fost prezenți în diferite orașe, seminarii și conferințe cu companii și experți suedezi, arătând cum pot fi adaptate modelele de consum și cum companiile pot trece la o economie circulară fără a pierde profitabilitatea. Aceste contribuții suedeze au arătat că există modalități inteligente de a gestiona deșeurile și de a avea orașe inteligente din punct de vedere climatic, cu locuințe durabile și transport ecologic.
#SuediaSustenabila va deveni încorporată în activitățile Ambasadei în România.
3. Care sunt acțiunile prin care încurajați un comportament ecologic la locul de muncă?
Suntem o echipă mică la Ambasada din București, dar credem că fiecare pas mic și contribuție poate face o diferență către obiectivul global de protejare a mediului. Ministerul Afacerilor Externe ne solicită să lucrăm activ pentru reducerea utilizării hârtiei pentru imprimare și utilizarea eficientă a apei si a energiei electrice pentru încălzire și răcire. Ne sortăm deșeurile în plastic, hârtie și metal, iar deșeurile alimentare sunt puse într-o mașină de compost pe care am instalat-o la Ambasadă care le transformă în pământ. Acestea sunt lucruri mici care sunt accesibile tuturor. În plus, avem bicicletele noastre și acum suntem în proces de achiziționare a unei mașini hibride ca mașină oficială pentru Ambasadă. Acesta este un alt mod de a încuraja un comportament ecologic și devine din ce în ce mai la îndemână pe măsură ce rețeaua de stații de încărcare electrică crește în România, tot cu contribuția unei companii suedeze prezente aici.
4. Care este feedbackul angajaților care se oferă voluntari pentru activitățile sustenabile ale ambasadei?
La Ambasada Suediei lucrăm împreună la activități de sustenabilitate, pentru binele locului nostru de muncă și pentru România. Cred că toată lumea se simte bine că face parte din soluția unei probleme globale.
5. Un mesaj pentru cei care citesc acest interviu: de ce este important să fim eco-friendly?
A nu fi ecologic înseamnă doar să adaugi la problemă. Cu toții am simțit deja efectele schimbărilor climatice asupra noastră. Pentru a asigura un viitor mai curat, mai sănătos și durabil, trebuie să facem diferența acum. A fi eco-friendly începe cu orice pas mic – fă primul pas astăzi!