În ultimii ani, am primit un număr semnificativ de semne de la natură, care ne indică că starea acesteia se înrăutățește pe zi ce trece. Temperaturile climatice ridicate, dezastrele și incendiile naturale și efectele devastatoare ale plasticului pentru oceane și ecosistemul acvatic sunt doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm și care necesită măsuri imediate. Într-o lume în care consumerismul și interesele economice ale marilor companii guvernează, este dificil de stabilit un echilibru care să garanteze un viitor sustenabil atât pentru omenire, cât și pentru natură. Problema din centrul acțiunilor Let’s Do It, Romania! este, din păcate, și una dintre problemele principale cu care se confruntă întreaga lume, și anume gestionarea deșeurilor.
Următoarele statistici ne arată situația instabilă a deșeurilor pe plan internațional și în România:
Context global:
- Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
- Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2)
- În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
- Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018), iar 40% din cantitatea de plastic este formată din ambalaje, utilizate doar o singură dată, apoi aruncate. (Nationl Geographic, decembrie 2018)
- Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
Context local:
- Potrivit unei statistici Eurostat, cantitatea totală a deșeurilor generate de toate activitățile economice și gospodăriile din Uniunea Europeană în anul 2016 s-a ridicat la 2.538 milioane de tone. Aceeași statistică indică faptul că deși cele mai mici state membre ale Uniunii Europene au raportat cel mai scăzut nivel al deșeurilor generate, iar cele mai mari state cel mai ridicat nivel, s-a constatat că în România și Bulgaria s-au înregistrat cantități relativ ridicate de deșeuri, pe când în Italia au fost înregistrate cantități scăzute.
- Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat.
- România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.
În cei 10 ani de la înființarea Let’s Do It, Romania!, fenomenele globale și situațiile similare cu cele prezentate mai sus, ne-au motivat să ne continuăm activitatea și să sperăm la schimbări ce se vor concretiza în rezultate de lungă durată.
În anul 2009, ne-am alăturat mișcării internațioanele „Let`s Do It, World!”, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, care a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România a fost a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Între timp, comunitatea s-a dezvoltat, iar astăzi numără 150 de țări cu experiență sau care organizează pentru prima dată o Zi de Curățenie Națională.
Doar anul trecut, evenimentul World Clean Up Day a strâns 11 milioane de voluntari din 158 de țări din întreaga lume, iar rezultatul a fost 88.500 de tone de deșeuri colectate.
Însă lucrurile au avut parte de un ritm accelerat și pentru Let’s Do It, Romania!. Când am început în 2009, eram doar un grup de voluntari pasionați și dornici să ia inițiativă, ce și-a propus curățarea României într-o singură zi. Dacă la momentul respectiv părea o idee nebunească, în anul 2011 lucrurile s-au concretizat, așa că am trecut de la stadiul de voluntari, la cel de ONG-iști, dorindu-ne să contribuim la asigurarea unui viitor mai curat pentru România.
În cei 10 ani de activitate Let’s Do It, Romania!, am organizat 6 Zile de Curățenie Națională, ediția de anul acesta marcând cel de-al 9-lea an de când ne implicăm în curățarea României de deșeuri. Însă nu ne-am oprit aici. Am realizat că o singură zi de curățenie pe an nu este de ajuns, România având nevoie constant de inițiative educaționale. Așa că am pus în aplicare numeroase campanii de conștientizare privind deșeurile aruncate în natură, am creat proiecte locale și naționale de educație ecologică atât în școli, cât și în companii, și am inițiat acțiuni de combatere a risipei resurselor. În plus, am mobilizat milioane de voluntari, iar sute de parteneriate cu autorități locale, structuri diplomatice, companii și organizații au fost încheiate, toate pentru un singur scop clar definit: O țară cu zero deșeuri în natură!
În cifre, rezultatele din anul 2009 până în prezent, arată și mai bine. Astfel, am ajuns la un număr de 1.8 milioane de voluntari implicați, 21.500 tone de deșeuri colectate, 2.142.700 milioane de saci de gunoi colectați, 797.000 de elevi și studenți voluntari, 2.600 de voluntari organizatori, împreună cu 400 de companii și 1.900 de primării.
Privind direcțiile de implicare, am realizat proiecte din sfera de Mediu și Educație, ce au constat în acțiuni concepute pentru companii și publicul larg, care au avut ca scop crearea unui mediu mai curat și sănătos pentru noi toți: Ziua Națională de Curățenie; Let’s Do It, Corporate!; Let’s Do It, App!, dar și acțiuni educative și de sensibilizare a tinerilor privind problemele legate de protejarea naturii: Let’s Get Green!; Let’s Do It, Danube!; Let’s Be Eco!.
O altă zonă pe care am vizat-o pentru desfășurare programelor Let’s Do It, Romania!, a fost cea Socială și Comunitară, unde am intervenit cu inițiative menite să abordeze problemele sociale, în special cele legate de deșeurile depozitate necorespunzător: Let’s Share and Care!.
Pe 21 septembrie 2019 se întâmplă o nouă zi de curățenie națională, ce va avea loc în București și în alte 31 de județe din țară. Ne alăturăm și anul acesta mișcării globale Let’s Do It, World!, și sperăm la noi rezultate sustenabile pentru Planeta noastră.
Așadar, pe plan local, ni se vor alătura voluntari din Ilfov, Bihor, Botoșani, Vâlcea, Mehedinți, Constanța, Timiș, Satu Mare, Teleorman, Hunedoara, Ialomița, Tulcea, Mureș, Prahova, Olt, Argeș, Neamț, Dolj, Vrancea, Suceava, Covasna, Caraș-Severin, Vaslui, Brașov, Cluj, Giurgiu, Maramureș, Harghita, Bacău, iar voluntarii din Sibiu și Gorj vor organiza acțiunea pe 28 septembrie.
Pentru echipele județene, lista de contacte este disponibilă pe site-ul https://letsdoitromania.ro/contacte/
Ne vedem la curățenie!
Let’s Do It!
Astept sa reveniti in forta in 2021 ;)
Sa mai postati si in 2021!
Am participat si eu ca parte dintr-o firma privata la o actiune sub egida Let’s Do It Romania. Pot sa spun ca am petrecut o zi placuta cu colegii de birou in padurea Cernica, amuzandu-ne uneori amar de ceea ce mai arunca lumea. Este un bun tip de team building pentru companii.
Ne bucuram ca v-a placut experienta si abia asteptam sa ne revedem anul acesta!
Imi place content-ul, sa mai postati!
Multumim!