În cadrul proiectului Let’s Get Green!, școala gimnazială Ștefan cel Mare din Bistrița a câștigat Premiul Special în valoare de 5000 de euro, oferit de Green Point! Doamna Directoare a instituției, Iacob Lucica Maricica a acceptat să ne răspundă la întebările de mai jos, unde ne povestește despre cum întreaga comunitate de profesori, părinți și elevi s-au unit pentru a duce la bun sfârșit concursul Let’s Get Green!
- Cum ați auzit de proiectul Let’s Get Green!, și de ce ați ales să vă implicați?
Proiectul a fost descoperit pe site-ul Kaufland de către o colegă, care a devenit ulterior și coordonatoarea acestuia. Am ales să ne implicăm datorită premiilor care, din punct de vedere motivațional, au fost foarte atractive. Pe de altă parte, ni s-au părut relevante și din punct de vedere educațional activitățile propuse – activități care promovează educația ecologică, un tip de educație prioritar pentru instituția noastră. De asemenea, am ales acest proiect pentru un mult dorit team-building, pentru a suda mai bine relația dintre profesori-elevi-comunitate. Acest proiect nu este un proiect cu premiu, nu așa l-am vizualizat, ci este un proiect de conștientizare, asumare și responsabilizare pe latura colectarii selective.
- Cum ați reușit să mobilizați părinții?
Cu sprijinul cadrelor didactice și prin prezentarea activităților într-o manieră atractivă. L-am prezentat ca fiind un proiect important pentru instituție, pentru ei – ca părinți, iar pentru elevi – ca viitori părinți ai unei generații de care depinde existența unui viitor verde sau negru. Trebuie să recunoaștem că o valență importantă a fost și pesrpectiva câștigului financiar cu care școala poate rezolva câteva nevoi prioritare.
- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în proiectul Let’s Get Green!?
În primul rând, cea mai mare provocare pe care am întâmpinat-o a fost faptul că nu eram siguri ce și când trebuia să facem. Implicarea cadrelor didactice și a părinților a necesitat multă muncă pentru a schimba mentalitatea vizavi de colectarea selectivă și de depozitarea în incinta instituției a deșeurilor. Am fost de multe ori la un pas de a renunța. Am avut mari probleme cu depozitarea deșeurilor în cadrul curții, am așteptat foarte mult ridicarea acestora, era stresul zilnic – pe această cale îi mulțumim dl. Bucătaru pentru amabilitate, răbdare, informații și soluțiile pe care ni le-a oferit. Cred că și datorită atitudinii lui pozitive, vesele și încurajatoare am reușit să ne ridicăm la nivelul cerut. Așa că pentru noi a fost o surpriză plăcută nu numai parteneriatul din comunitate ci și cel din comunitatea Let’s Get Green!
O altă provocare a fost ritmul foarte alert de derulare a activităților și de încărcare a acestora pe platformă. Eram mereu acolo, iar atunci când ni se respingea o activitate intram în panică și în hiperventilații, deoarece multe activități nu au putut fi refăcute. Puteam doar să acceptăm minusurile.
- Cum au fost primite activitățile ecologice de către părinți?
Foarte bine, instituția noastră este foarte implicată în proiecte de acest tip, proiecte în care CREDEM! Momentan derulăm ca parteneri un proiect Erasmus+, The Impact of Consumerism on our Environment, (4 țări europene) cu acest specific.
- Ați observant o diferență în comunitate după finalizarea proiectului, față de cum era înainte?
Am observat o diferență, semnificativă în opinia noastră, la nivelul părinților, care au înțeles în final că acele deșeuri din curtea instituției nu ne transformă în ”gunoieri”, ci în oameni care protejează mediul. Au văzut că facem ceva constructiv pentru noi ca oameni și, nu în ultimul rând, pentru dotarea instituției.
Am legat noi prietenii prin prisma acestui proiect, am muncit împreună pentru un scop măreț. Numele Kaufland și Let’s Get Green! au fost rostite mai des rostite în școală decât Bună Dimineața. Iar pentru dezvoltarea noastră personală, a creșterii încrederii în forțele NOASTRE, acest premiu este ca o urcare pe muntele EVEREST! Bucuria a fost enormă, reală, sinceră, muncită și credem noi…meritată…pentru că am dat tot ce am putut noi mai bun!
Și nu în ultimul rând, MULȚUMIM pentru oportunitate, mulțumim pentru ajutor, mulțumim pentru răbdare, mulțumim pentru scopul concursului și vă mulțumim în avans pentru aportul pe care îl veți aduce în școala noastră.
Ștefăniștii vă salută și își scot pălăria în fața dvs!