Cabinetul comisarului european Dacian Cioloș, cu sprijinul Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23” și al Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării, organizează azi, la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, două evenimente dedicate Deltei Dunării.
O proiecție de filme despre Delta Dunării puse la dispoziție de Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” va începe la ora 13h00, în sala Gasperi din clădirea Charlemagne (rue de la Loi 170, Bruxelles) a Comisiei Europene. Proiecția va fi urmată de o dezbatere despre provocările cu care se confruntă Delta Dunării precum și despre posibile soluții pentru păstrarea și promovarea acestui patrimoniu natural unic în Europa, odată cu dezvoltarea comunităților rurale din această zonă. La dezbatere vor participa Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, multiplul campion olimpic și mondial de canoe, Ivan Patzaichin și Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Edward Bratfanof.
La ora 17h30, la Berlaymont, Galeria Președinților (rue de la Loi 200, Bruxelles), va fi vernisată expoziția de afișe pe teme ecologice intitulată „O șansă Dunării Albastre”. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în parteneriat cu Liceul de Artă „George Georgescu” din Tulcea, cu participarea unor licee de artă din țările riverane Dunării, organizează acest concurs de afișe de 15 ani, oferind tinerilor artiști posibilitatea de a deveni promotori ai conservării Dunării și Deltei Dunării. De asemenea, asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” participă la expoziție cu o serie fotografii din Delta Dunării, ale apreciatului fotograf Dragoș Lumpan și cu un montaj audio-vizual despre Delta Dunării, flora, fauna și sunetele ei. Expoziția va fi deschisa vizitatorilor până la data de 28 aprilie 2014.
„O dezvoltare reală, durabilă, trebuie să se bazeze pe o abordare holistică a nevoilor comunităților din Delta Dunării, pe punerea în valoare a resurselor locale, a naturii, a tradițiilor gastronomice, a patrimoniului cultural, a oamenilor locului. Inițiative de promovare a antreprenorialului social, precum cele ale lui Ivan Patzaichin, reușesc să arate că turismul lent și ecoturismul au un viitor în România și reprezintă o alternativă viabilă pentru menținerea unor comunități rurale vii, dar și pentru promovarea în plan național și internațional a României, prin ceea ce are ea mai bun și mai curat. Este un exemplu despre ceea ce poate fi făcut pentru Deltă și pentru oamenii ei”, a declarat Comisarul european pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.
„Dezvoltarea economică a Deltei, un trai mai bun pentru oamenii ei și conservarea acestui patrimoniu natural unic în Europa nu sunt în conflict. La mine, la Mila 23, am învățat de la consătenii mei că bunul simț de acasă îi ajută pe oameni să trăiască de sute de ani în Deltă, după legile ei, după legile naturii. Ca să oferim acestora și copiilor lor o șansă pentru a rămâne în Deltă e nevoie de investiții adaptate nevoilor lor. Prin diversificarea activităților – pescuitul, vizitarea naturii, gastronomia, obiceiurile locale, un pic de ajutor de la cei care știu ce înseamnă turismul modern – se poate face un turism de calitate, benefic pentru localnici și pentru Deltă. Visul meu este ca Delta Dunării să devină cea mai mare destinație de ecoturism a Europei”, a declarat Ivan Patzaichin multiplul campion olimpic și mondial de canoe.
„Nicăieri în Europa nu poate fi întâlnit un ţinut cu atât de variate şi numeroase forme ale vieţii. Nu există turist, iubitor al naturii, care să nu găsească în Delta Dunării cea mai inedită si mai valoroasă ofertă pentru pasiunea sa. Delta și oamenii ei nu pot fi separate. De aceea, menirea noastră este ca, împreună cu comunitățile locale, să protejăm diversitatea biologică a acestui ecosistem și, în același timp, să încurajăm dezvoltarea unor activități economice care să fie corelate cu capacitatea de suport a Deltei”, a declarat Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Edward Bratfanof.
*** Asociaţia “Ivan Patzachin – Mila 23” are scopul de a realiza și promova proiecte de dezvoltare durabilă de interes local și regional. Asociația s-a constituit la inițiativa lui Ivan Patzaichin și își propune să devină un exponent de succes al conceptului de antreprenoriat social. Asociaţia aplică următoarele principii ale dezvoltării durabile: protejarea mediului şi a valorii de linişte naturală; conservarea resurselor de mediu, a biodiversităţii şi utilizarea raţională a rezervelor naturale; susţinerea creşterii economice şi ocupării forţei de muncă. Mai multe informații aici: www.rowmania.ro
• Danube Connection: http://www.youtube.com/watch?v=RwnOM9ogYEE
• Muzeul Lotcii de la Mila 23: http://www.youtube.com/watch?v=snZ9nDeEGss
*** despre fotograful Dragoș Lumpan: http://lumpan.com/photo/
*** Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este autoritatea de mediu în Delta Dunării, administratorul patrimoniului natural din domeniul public de interes național, instituție publică responsabilă pentru managementul biodiversității, ecosistemelor și resurselor naturale din Delta Dunării. ARBDD colaborează cu autoritățile locale pentru dezvoltarea durabilă a comunităților deltaice. Mai multe informații, aici: http://www.ddbra.ro/
Sursa: Comisia Europeana