Studiile cercetătorului Wei-Min Wu, de la Universitatea Standford, au identificat o specie de viermi care pot mânca polistiren și alte tipuri de plastic. Partea bună este că, după ce aceste materiale au trecut prin sistemul lor digestiv, ele devin biodegradabile.
“Descoperirile noastre ne-au deschis o nouă ușă către rezolvarea problemei globale a poluării cu plastic”, a declarat Wei-Min Wu.
Lucrarea cercetătorului, publicată în Știința și Tehnologia Mediului Înconjurător, este prima care aduce dovezi detaliate despre degradarea plasticului în stomacul viermilor.
“Există posibilitatea de a obține rezultate importante din locuri neobișnuite. Uneori, știința ne surprinde. Acesta chiar este un șoc”, afirmă Craig Criddle, profesor și cercetător la Standford , care supervizează cercetările lui Wu.
În laborator, 100 de viermi au mâncat aproximativ 35 de miligrame de Styrofoam – greutatea aproximativă a unei pastile – pe zi. După 24 de ore, jumătate din acesta a fost transformat în dioxid de carbon, iar cealaltă jumătate în fragmente biodegradabile. Viermii care au mâncat plastic au fost la fel de sănătoși ca cei cu o dietă normală.
Cercetătorii de la Stanford colaborează cu cei de la universități din China, pentru a stabili dacă microorganismele din acești viermi și din alte viețuitoare pot biodegrada și alte tipuri de plastic, precum cele folosite în textile și în componente auto. În plus, ei vor să găsească un echivalent marin al viermelui care consumă plastic, pentru a elimina poluarea din apele planetei.
Autor: Florina Mirică
Sursa articol: Phys.org
Sursa foto: Phys.org