Trei liceeni de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Iași au inventat un dispozitiv prin care reciclează frunzele care cad din copaci. Inițiativa lor le-a adus mai multe premii, iar ei au de gând să ducă acest proiect mai departe și să-și pornească propria afacere.
Ideea le-a venit datorită faptului că în liceul lor sunt foarte mulți copaci și au observat că o cantitate mare de frunze rămâne nefolosită.
“Ne-am dat seama că ar trebui să facem cumva să folosim materialele celulozice într-un scop constructiv. Acesta a fost primul pas al ideii noastre. Apoi ne-am gândit să folosim aceste materiale celulozice ca bază pentru a crește ciuperci. Ciupercile se recoltează, iar ce a rămas din materialul celulozic se poate compacta și se pot fabrica peleți și brichete”, a povestit Dragoș Frunză, unul dintre cei trei inventatori.
Elevii au propus și un reactor de încălzire cu un randament mai mare, prin care se poate produce energie termică și electrică. Dacă celuloza este de calitate bună, precum cea din lemn, fân sau maculatură, se poate produce hârtie de la început, în loc să intre în procesul de creștere a ciupercilor.
Tinerii sunt acum în clasa a XII-a și au de gând ca în timpul facultății sau după terminarea acesteia să găsească o finanțare pentru a-și deschide firma care să se ocupe de reciclarea frunzelor.
Autor: Florina Mirică
Sursa articol: EuropaFM.ro
Sursa foto: EuropaFM.ro